RIVM verricht dioxinemetingen na nieuwe brand Attero

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gestart met metingen in het gebied rondom de brand bij afvalverwerker Attero in Wijster. De metingen moeten aantonen of  schadelijke stoffen als dioxine bij de brand zijn vrijgekomen.
De brand ontstond rond vijf uur vanochtend in een afvalberg. Er kwam veel rook vrij, die door de wind in de richting van Westerbork dreef. Omwonenden kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden. 

Dioxine?
Het RIVM meet met name of er dioxine bij de brand is vrijgekomen. Dat is een stof die vrij kan komen bij een afvalbrand, zoals die van vanochtend in Wijster. Dioxine komt van nature voor in het vet van dierlijke producten, eieren en boerenkool. 

In grote hoeveelheden kan de stof gevaarlijk zijn, maar die hoeveelheden komen volgens de Veiligheidsregio Drenthe alleen vrij bij een moedwillige vergiftiging of bij een ontploffing van een fabriek. De stof is dan onder meer mogelijk kankerverwekkend en slecht voor de ontwikkeling van de hersenen. Er moet dan wel sprake zijn van een langdurige blootstelling aan dioxine.

Vaker branden bij Attero
Bij de brand bij Attero lijkt het er niet op dat er grote hoeveelheden dioxine zijn vrijgekomen. Het RIVM doet onderzoek in het gebied ten noordoosten van de brand. De brand van vannacht was al de vijfde brand dit jaar bij de afvalverwerker. Bij de grootste van die branden, in januari, kwam dioxine vrij. Meer over dit onderwerp: 
Lees ook: 'Attero moet verantwoordelijkheid pakken en monitoring uitvoeren'
Lees ook: Zeker 13 Drentse afvalbranden in vijf jaar tijd
Lees ook: Attero neemt maatregelen om afvalbranden te voorkomen
Lees ook: 'Attero moet schade pluimveehouders vergoeden'
Deel dit artikel: