RIVM verricht dioxinemetingen na nieuwe brand Attero

Het RIVM onderzoekt of er dioxine is vrijgekomen bij de Attero-brand (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
Het RIVM onderzoekt of er dioxine is vrijgekomen bij de Attero-brand (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gestart met metingen in het gebied rondom de brand bij afvalverwerker Attero in Wijster. De metingen moeten aantonen of  schadelijke stoffen als dioxine bij de brand zijn vrijgekomen.
De brand ontstond
in een afvalberg. Er kwam veel rook vrij, die door de wind in de richting van Westerbork dreef. Omwonenden kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden.

Dioxine?

Het RIVM meet met name of er dioxine bij de brand is vrijgekomen. Dat is een stof die vrij kan komen bij een afvalbrand, zoals die van vanochtend in Wijster. Dioxine komt van nature voor in het vet van dierlijke producten, eieren en boerenkool.
In grote hoeveelheden kan de stof gevaarlijk zijn, maar die hoeveelheden komen volgens de Veiligheidsregio Drenthe alleen vrij bij een moedwillige vergiftiging of bij een ontploffing van een fabriek. De stof is dan onder meer mogelijk kankerverwekkend en slecht voor de ontwikkeling van de hersenen. Er moet dan wel sprake zijn van een langdurige blootstelling aan dioxine.

Vaker branden bij Attero

Bij de brand bij Attero lijkt het er niet op dat er grote hoeveelheden dioxine zijn vrijgekomen. Het RIVM doet onderzoek in het gebied ten noordoosten van de brand. De brand van vannacht was al de vijfde brand dit jaar bij de afvalverwerker. Bij de grootste van die branden, in januari, kwam dioxine vrij.

Meer over dit onderwerp:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.