Burgemeester verbiedt protesteren bij Jumbo-distributiecentrum Beilen

Boerenprotesten, Beilen, Bartje, Distributiecentrum Jumbo
Boeren blokkeerden maandag en dinsdag de route naar het distributiecentrum © Persbureau Meter
Waarnemend burgemeester Cees Bijl van de gemeente Midden-Drenthe heeft een noodverordening ingesteld in de omgeving van het Jumbo-distributiecentrum in Beilen. Deze blijft nog vier weken gelden. Wie niet in het aangewezen gebied woont of werkt moet meteen vertrekken als een politieagent of boa daarom vraagt.
"Er hoeft maar weinig te gebeuren of het komt vast te staan op de A28, waarmee de veiligheid in het geding komt", geeft Bijl als argument voor de maatregel. Ook wil hij dat de voedselvoorziening gegarandeerd blijft. "Daarnaast is er onrust in Beilen, mensen maken zich toch wat zorgen over wat er gebeurt."
Wie de noodverordening overtreedt, begaat volgens de burgemeester een strafbaar feit. Dat kan bestraft worden met maximaal drie maanden cel of een boete van 4350 euro. "We hebben nu twee dagen van blokkades meegemaakt en op sociale media gaan oproepen rond om opnieuw blokkades op te werpen", zegt Bijl. "Ik vind dat niet wenselijk vanwege de verstoring van de doorstroming van het verkeer, de stagnatie van de voedselvoorziening en de openbare orde en veiligheid."

'Vrees voor ernstige verstoring openbare orde'

Volgens de gemeente heeft de dreiging rondom het distributiecentrum, inmiddels een dusdanig karakter gekregen dat er van ernstige vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde wordt gesproken. Met die 'ernstige verstoring' bedoelt de gemeente dat de vrees bestaat dat personen in conflict raken met de politie of op een andere manier de openbare orde verstoren. Daarmee wordt het organisaties zoals de politie onmogelijk gemaakt om hun werkzaamheden te verrichten.
In de noodverordening staat verder onder meer dat 'het verboden is om met (landbouw)voertuigen en/of werktuigen op een openbare plaats in het betreffende gebied te verblijven of de weg zo te gebruiken dat de doorstroming van het doorgaande verkeer en het verkeer naar en van het Jumbo-distributiecentrum en de omgeving aan de Domoweg/Kanaalweg gehinderd wordt'.

Protesten

Maandagochtend werd het distributiecentrum van de Jumbo in Beilen geblokkeerd. Tientallen trekkers verzamelden zich op en bij de rotonde voor het terrein. De poort werd onder andere geblokkeerd met betonnen balken. Gisteren vertrokken de actievoerders, maar gisteravond was er opnieuw kort een blokkade. Tientallen mensen verzamelden zich toen opnieuw voor het distributiecentrum.
Het verbod geldt overigens niet alleen bij het Jumbo-distributiecentrum. Ook in de omgeving van de Domo-fabriek is een demonstratieverbod. "We hebben met de politie in beeld gebracht wat plausibele locaties zijn en aan de hand daarvan een kaart met het gebiedsverbod opgesteld", zegt Bijl. Bang dat die als een rode lap op een stier werkt is hij niet. "Er staan flinke straffen op, ik denk niet dat mensen het moeten proberen."
Kaartje noodverordening
In dit gebied geldt de noodverordening in Beilen © Gemeente Midden-Drenthe

'Geen goed idee'

Volgens Bijl is er ruimte genoeg om op andere plekken in de gemeente te demonstreren. "De afgelopen dagen hebben we gezien dat het om onaangekondigde acties gaat. Het lijkt mij geen goed idee om daar een repeterend verhaal van te maken. Er is geen organisatie, zoals LTO, waarmee je aan de voorkant kunt overleggen en afspraken kunt maken. Dat is ook een reden om de noodverordening in te stellen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl