Vluchtelingenwerk naar rechter om crisis asielopvang

noodopvang in sporthal De Borkerkoel in Westerbork
Een noodopvang in Westerbork © RTV Drenthe / Marjorie Noë
Vluchtelingenwerk Nederland stapt naar de rechter als het Rijk de opvang van asielzoekers voor 1 augustus niet aan de wettelijke minimumnormen laat voldoen. De stichting laat weten het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) formeel aansprakelijk te stellen "voor de schadelijke en inhumane omstandigheden in de asielopvang".
Er is een structureel tekort aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland, waardoor duizenden asielzoekers volgens Vluchtelingenwerk al maanden in (crisis)noodopvanglocaties verblijven. "De omstandigheden daar zakken door de humanitaire ondergrens en zijn schadelijk. Intussen is het elke dag weer de vraag of er voldoende opvangplekken zijn waar vluchtelingen de nacht kunnen doorbrengen."

'Onder de maat'

Frank Candel, voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland, laat verder weten dat de opvang niet tijdelijk onder de maat is, maar dat het structureel is geworden. "We gaan dit niet als het nieuwe normaal accepteren."
Volgens Vluchtelingenwerk kan een uitspraak van de rechter helpen om de bestuurlijke impasse te doorbreken. "Er is geen gebrek aan oplossingen voor het tekort aan opvangplekken. Maar door een impasse tussen het Rijk en gemeenten ontbreekt daadkracht. De huidige opvangcrisis is daarom vooral een bestuurlijke crisis."

'Juridisch verwijtbaar'

Candel meldt verder dat belangrijke waarschuwingen en adviezen jarenlang in de wind zijn geslagen, en dat daarom de opvangcrisis juridisch verwijtbaar is. "Mensen op de vlucht voor oorlog of vervolging moeten fatsoenlijk worden opgevangen. En de medewerkers die keihard werken om er het beste van te maken, moeten daartoe in staat worden gesteld."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.