LTO Noord eist actie tegen branden Attero

Het blussen van de grootste brand, in januari, duurde meerdere dagen (Rechten: Persbureau Meter)
Het blussen van de grootste brand, in januari, duurde meerdere dagen (Rechten: Persbureau Meter)
LTO Noord vindt het onacceptabel dat zo vaak afvalbranden ontstaan bij afvalverwerker Attero in Wijster. De belangenvereniging voor boeren en tuinders wil dat nu eindelijk iets gedaan wordt om de branden bij Attero tegen te gaan.
"Het is nu een keer klaar. De frequentie van de branden is compleet onacceptabel." Jan Bloemerts van LTO Noord is duidelijk als hij het heeft over de vele branden die de afgelopen maanden in Wijster plaatsvonden. "Het geeft veel overlast en zorgt voor irritaties bij onze leden."

Zorgen over dioxine

Agrariërs in de buurt van de branden maken zich zorgen over het vrijkomen van schadelijke stoffen als dioxine. Zij worden door de Veiligheidsregio Drenthe bij afvalbranden opgeroepen hun dieren binnen te houden en geen gewassen te oogsten tot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is afgerond.

Lees meer: RIVM verricht dioxinemetingen na nieuwe brand Attero

Bloemerts benadrukt dat LTO-Noord geen oplossing voorhanden heeft voor de branden, maar wil wel dat er maatregelen genomen worden. Boeren zijn nu volgens Bloemerts te vaak de dupe. "Je bent met de productie van voedsel bezig en wilt gewoon dat je producten veilig zijn. Die branden hebben gewoon consequenties voor het achterland. We eisen nu van Attero en de overheden dat er eindelijk wat gebeurt."

Zes branden in vijf maanden

De brand bij Attero van afgelopen weekend was de vijfde dit jaar bij de afvalverwerker. Met de verwoestende brand bij slachtafvalbedrijf Noblesse staat de teller op zes afvalbranden in Wijster binnen vijf maanden.
Ook nu doet het RIVM onderzoek naar dioxine van Wijster tot aan Westerbork en moeten boeren hun vee uit voorzorg binnen houden.

Meer hierover

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.