Statenleden kiezen leden Eerste Kamer

De leden van alle Provinciale Staten kiezen vanmiddag de 75 leden van de Eerste Kamer. Er zijn 570 Statenleden. Ook 19 vertegenwoordigers van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba stemmen mee.
De stemmingen zijn openbaar. De uitslag wordt meteen bekendgemaakt. De Kiesraad verzamelt alle provinciale resultaten en komt vrijdag met de officiële einduitslag.

Vrij stemmen
Statenleden zijn niet verplicht op hun eigen partij te stemmen. Soms komt het politiek beter uit op een ander te stemmen, zodat de coalitie of juist de oppositie een extra zetel kan krijgen.

Daarbij houden partijen er rekening mee dat de ene stem meer waard is dan de andere. Dat heeft te maken met het inwoneraantal van een provincie. Een stem uit Zuid-Holland is dit jaar bijvoorbeeld goed voor 668 punten, een stem uit Drenthe voor 120. Anders gezegd: bijna zes Drentse stemmen staan gelijk aan één Zuid-Hollandse stem. Voor elke zetel in de Eerste Kamer zijn 2308,3 punten nodig. 

Kleine partijen
Ook van belang is waar Statenleden van kleine partijen op gaan stemmen. In Drenthe zijn dat bijvoorbeeld onafhankelijk Statenlid Frank Duut en Douwe Oosterveen van Sterk Lokaal. Hun partij haalt geen zetel in de Eerste Kamer, maar zij mogen wel stemmen.
Deel dit artikel: