LTO wil niet in gesprek met bemiddelaar Johan Remkes

Johan Remkes
Johan Remkes © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil niet praten met Johan Remkes, de door het kabinet aangewezen gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen. Eerder lieten de boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie al weten niets te voelen voor overleg met Remkes.
Dat komt vooral omdat het kabinet op voorhand al heeft besloten dat niet over de doelen en de uitgangspunten van het stikstofbeleid kan worden gesproken. "Remkes mag het niet over de inhoud hebben en dan heeft praten geen zin", zegt voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord.

Dictaat

"Het lijkt er toch vooral op dat het kabinet erop uit is om ons als boeren nog een keer te overtuigen dat zij het toch echt bij het rechte eind hebben en dat we maar beter kunnen luisteren. Dan is het echt een dictaat en daar passen wij voor", aldus Bruins.
LTO gaf eerder aan in beginsel open te staan voor het gesprek met Remkes. "Maar onder heldere voorwaarden. Het gesprek moet over de inhoud kunnen gaan: doelstelling, tijdspad en manier waarop", meldt Bruins.

Haagse bubbel

"Het kabinet moet zich eens flink achter de oren krabben. Boeren willen niet met ze praten, provincies en gemeente zijn het niet met ze eens. Ze zullen toch echt eens uit de Haagse bubbel moeten komen en het gesprek echt aangaan op de inhoud met de mensen."

Minister: ga wél het gesprek aan

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal roept landbouworganisaties op hun bedenkingen bij het stikstofbeleid juist wel op tafel te leggen bij Remkes. Dat laat een woordvoerder weten.
"Wij snappen dat er vragen en bezwaren zijn vanuit de sectororganisaties", aldus een zegsman. "Maar het lijkt ons juist goed die neer te leggen bij Remkes. Er valt over heel veel wél te praten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.