Rechtstreeks kopen bij de boer wint aan populariteit

Melkveehouder Alie Jobing uit Grolloo
Melkveehouder Alie Jobing uit Grolloo © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Groente, vlees of melk rechtstreeks kopen bij de boer. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun boodschappen te doen bij een boerderijwinkel in de buurt. De stikstof-protesten en noodkreten van de boeren trekken meer consumenten naar het platteland..
Wie van Assen richting Grolloo rijdt ziet meerdere boerderijwinkels langs de weg. Bij de melktap in Grolloo is het deze ochtend rustig. Het regent, maar wie wil kan in het standje geld in de automaat gooien en met een fles verse melk zijn of haar weg vervolgen. Ondanks dat het vandaag rustig is, merkt de eigenaar van de melktap wel een toename in het aantal liters melk dat wordt afgenomen. "Ik vul de tap met meer liters dan normaal en als het tussendoor leeg is, komt er nog wat extra bij in", vertelt melkveehouder Alie Jobing. "Dat is geen probleem, want er zit melk genoeg in de grote tank en de koeien worden de hele dag gemolken. Daar hebben we hier geen tekort aan."
Jobing heeft het idee dat door onder andere de boerenprotesten er meer aandacht is gekomen voor lokale producten. "Mensen gaan toch in hun omgeving kijken waar ze in plaats van de supermarkten terechtkunnen voor bepaalde producten. Zo van: we willen die boer steunen, dan proberen we ook op die manier te kopen. Lokaal", legt Jobing uit.

'Veel steun'

Dat er een toename is van het aantal lokaal gekochte producten merkt ook Bernd Hietberg. Zijn app, Het Kraampje, brengt in kaart waar de consument direct bij de boeren kan kopen. Een bericht dat hij op sociale media zette waarin hij onderstreepte dat er meer dan 400 boerderijwinkels via de app te vinden zijn, bereikte binnen drie dagen een half miljoen mensen. "De afgelopen week kregen we reacties van boeren die bij ons aangesloten zijn dat er een enorme toename is van boerderijverkoop", vertelt Hietberg die zelf vanwege zijn werk als dierenarts veel boerenbedrijven kent. "Maar ook heel veel mensen die berichtjes achter laten, berichtjes sturen en gastenboeken tekenen. Daarom komen we nu even extra bij jullie. Dat voelt voor heel veel boeren echt goed."

Lege schappen

Op sociale media verschenen de afgelopen dagen berichten van lege schappen bij sommige supermarkten. Door de blokkades van boerentrekkers bij de distributiecentra van verschillende supermarkten, stokte de levering. Jobing: "Het idee achter de demonstraties was ook: laat de schappen in de supermarkt maar leegstromen zodat men weet waar het voedsel vandaan komt. Dat de boeren daar toch wel voor zorgen. Wat mij betreft hadden de demonstraties wel wat langer gemogen, zodat de schappen ook werkelijk allemaal leeg waren. Maar mensen raken er toch bewust van en daardoor kopen ze lokaal, hoop ik."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Koe van Melkveehouder Alie Jobing uit Grolloo
Koe van Melkveehouder Alie Jobing uit Grolloo © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

Drukke dagen op de markt

Ondertussen staat marktkoopman Rik Stevens met een kraam vol groente en fruit op de markt in Beilen. Leveringsproblemen, daar heeft hij geen last van. Gisteren stond hij op de markt in Assen, daar was het erg druk, zegt hij. "Ik merk toch dat de mensen echt de boeren willen steunen en ook meer lokaal kopen. Dat hebben we gisteren ook gemerkt. Mensen zeggen het gewoon. Het is toch wat directer. Lokaal."
Dat de markt in trek is, merkt Stevens al langer. "We deden het altijd al goed. Tijdens het coronavirus deden we er nog een schepje bovenop. We waren op een gegeven moment een uitje", zegt Stevens lachend. "Ook het prijsverschil met de supermarkten werkt mee. Supermarkten zijn best aan de hoge kant. Je merkt dat mensen het prijsverschil groot vinden, terwijl de kwaliteit hetzelfde is."
Of het lokaal kopen bij de boer populair blijft, moet blijken. De oprichter van Het Kraampje hoopt van wel. "Ik denk zeker dat meer mensen op deze manier laten zien dat ze de boeren steunen", aldus Hietberg. "Je ziet het aan alle vlaggen die op de kop hangen, ook hier in de dorpen omheen. Dus mensen laten echt zien dat ze de boeren steunen."
Rechtstreeks kopen bij de boer wint aan populariteit

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.