Voormalige Esdalschool wordt opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen

Esdal College Angelsloerdijk
Het voormalige schoolpand aan de Angelsloërdijk © RTV Drenthe / Rien Kort
De gemeente Emmen gaat 170 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen realiseren in de voormalige locatie van het Esdal College aan de Angelsloërdijk in Emmen. Vanaf oktober kunnen de eersten er terecht.
Het pand wordt momenteel nog gebruikt voor het geven van onderwijs aan Oekraïense kinderen van 6 tot en met 18 jaar. Na de zomervakantie verhuist het basisonderwijs naar de wijk Bargeres en krijgen de leerlingen uit het voortgezet onderwijs les op de Esdal Campus.
Onlangs heeft het kabinet de 25 veiligheidsregio's in Nederland de opdracht gegeven om het aantal opvangplekken te verhogen en rekening te houden met de opvang van vluchtelingen tot in ieder geval 1 maart 2023.

490 opvangplekken

Emmen moet per 1 oktober 490 noodopvangplekken bieden voor vluchtelingen uit Oekraïne. Naast het voormalige Fletcher Hotel komt er nu dus een extra opvanglocatie aan de Angelsloërdijk. Er is op deze plek voldoende ruimte voor de benodigde extra opvangplekken. De kosten voor de aanpassingen van het gebouw worden vergoed door de Rijksoverheid.

Schrijnend

Volgens wethouder Raymond Wanders is de situatie in Oekraïne nog steeds schrijnend. Nog steeds ontvluchten mensen het land en laten alles achter om zichzelf en meestal ook hun gezin in veiligheid te brengen. Op deze locatie is voor in ieder geval één jaar ruimte voor hen, zodat tussentijds verhuizen niet nodig is en de kinderen zo veel mogelijk op dezelfde school onderwijs krijgen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.