Protesterende boeren bij Wijster breken blokkade op

trekkers
trekkers, met op de achtergrond ME-bussen © Kim Stellingwerf
De protesterende boeren bij afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster breken de blokkade op. Dat hebben zij vanavond rond 20.00 uur besloten na een tweede, telefonisch overleg met burgemeester Cees Bijl van Midden-Drenthe.
Boeren hadden eerder vandaag alle toegangswegen naar Attero geblokkeerd met trekkers uit onvrede over het voorgenomen stikstofbeleid. De boeren vinden dat hun sector hierdoor onevenredig hard wordt geraakt. Er waren grote bulten grind en puin op de weg gestort. Bijl is vervolgens in gesprek geweest met de demonstranten. Ook was er een brief afgegeven, een zogenoemd verwijderingsbevel, waar in staat dat de boeren het terrein moeten verlaten en de weg weer vrij moeten maken.
Burgemeester Bijl laat weten dat de boeren in het gevoerde gesprek nogmaals hun grieven uiteen hebben gezet. "Ik heb ze daarop uitgenodigd om dinsdag naar het gemeentehuis te komen voor een gesprek. Het idee is om de raad te voeden met hun ideeën en opvattingen." Vervolgens werd de conclusie getrokken om er voor vandaag een punt achter te zetten, aldus Bijl.

Asbest?

De gemeente neemt het ruimen van het eerder gedumpte puin op de weg voor zijn rekening. RTV Drenthe kreeg te horen dat er mogelijk ook brokken asbest tussen zitten. Volgens Bijl heeft de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Drenthe onderzoek gepleegd naar het puin. "Deze instantie gaf aan dat er zo goed als zeker geen sprake is van asbest. Nader onderzoek volgt nog."
Bijl zegt begrip te hebben voor de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. "De een reageert kalm en de ander juist meer geëmotioneerd. Ik kan dat begrijpen: het gaat om hun toekomst." Bijl kreeg ook vandaag het verzoek om vooral 'meer te doen.' "Maar als burgemeester ga je vooral over de openbare orde en veiligheid." Neemt niet weg dat de gemeente volgens Bijl sympathiek staat tegenover de boeren. "Wij willen ook graag dat ze een eerlijke kans krijgen."

De moeite waard

Verder is Bijl opgelucht dat het niet tot een harde confrontatie met de aanwezige ME is gekomen. "Ik zit er niet op te wachten dat iets met geweld moet worden opgelost. Aan de andere kant: als het niet anders kan, dan is het ook niet anders. Maar als je een situatie met een laatste gesprek kunt oplossen, dan is mij dat zeker de moeite waard."
ME aanwezig
De ME is aanwezig © Persbureau Meter

Twee jaar geleden

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat er, na een protestactie van boeren bij Attero, 57 mensen werden aangehouden. Na het beëindigen van de demonstratie hadden ze zich verzameld op privéterrein, bij een loonbedrijf in de buurt. Het agrarische bedrijf waar de demonstranten (waaronder veel gezinnen met kinderen) waren werd toen omsingeld door politie en ME. Ook kinderen werden aangehouden en naar het arrestantenverblijf in Assen gebracht.
Op de toegangswegen stonden vanochtend zo'n vijftien trekkers, maar in de loop van de dag is het steeds drukker geworden. De blokkade van de wegen heeft veel files veroorzaakt.
Het is niet de eerste keer dat boeren de toegangswegen naar het bedrijf hebben geblokkeerd. Dat gebeurde vorige week ook al. Boeren zien het bedrijf, en de afvalverwerkingssector, als een belangrijke uitstoter van stikstof.

'Vitale sector'

Attero liet eerder vandaag weten begrip te hebben dat de boeren hun onvrede willen uiten, maar dat dit een ongepaste manier is. "Tijdens de coronalockdown vielen we niet voor niets onder de vitale sector", vertelde een woordvoerder namens het bedrijf.
Bij Attero wordt afval uit heel Nederland, en ook uit het buitenland, verzameld en verwerkt.
Boeren blokkeren toegangswegen naar Attero
Boerenprotest Attero
Boeren hebben de toegangswegen naar Attero geblokkeerd © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.