Deze Drentse clubs werden kampioen

HZVV pakte de titel in de zaterdag 1e klasse E
HZVV pakte de titel in de zaterdag 1e klasse E
VOETBAL - De reguliere competitie in het amateurvoetbal zit erop. Drenthe levert dit seizoen 12 kampioenen en dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Dertien zaterdag- en negentien zondagclubs moeten nog aan de bak in de nacompetitie.
Bekijk hier online:
Hieronder de Drentse clubs die dit seizoen kampioen worden.

1. HZVV (1e klasse E zaterdag)

HZVV maakte na de degradatie uit de hoofdklasse haar favorietenrol volledig waar in de 1e klasse E. Met 17 punten voorsprong op nummer 2, Oranje Nassau, werd de club uit Hoogeveen onbetwist kampioen. Romano Djababoe werd topschutter van HZVV met 26 goals, waarmee hij ook topschutter werd in deze klasse. Het is voor HZVV de vierde promotie naar de hoofdklasse sinds het seizoen 2011/2012.

2. vv Emmen (1e klasse F zondag)

Emmen keert voor het eerst sinds 1985 terug in de hoofdklasse. In dat jaar ging Emmen betaald voetbal spelen en begonnen de amateurs in de vierde klasse. De ploeg van trainer Hendrik Oosting pakte de titel op de laatste speeldag van het seizoen, na een lang gevecht met SWZ Sneek en VKW. In de laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Nieuw Buinen, werd het 5-1. Daardoor degradeerde Nieuw Buinen.

3. vv Roden (2e klasse K zondag)

vv Roden hikte er een paar jaar tegenaan, maar eindelijk lukte het: promoveren naar de 1e klasse. De 3-2 thuisoverwinning, op de voorlaatste speeldag, thuis tegen het Groninger Helpman was voldoende voor de titel in de 2e klasse K. "Een terecht kampioenschap, met dank aan de breedte van de selectie", aldus trainer Harry Zwiers. Toch sprongen er dit seizoen twee spelers echt bovenuit. Enrico Wardenier en Robin van der Tuin scoorden respectievelijk 27 en 26 goals. Opvallend genoeg verloor Roden dit seizoen wel twee keer van de nummer 2, Hoogezand.

4. Annen (3e klasse B zondag)

Annen veroverde op de laatste speeldag in de derby tegen Gieten de titel in de 3e klasse B. Belangrijk in de titelrace waren de twee zeges op de grootste concurrent Veendam 1894. In Veendam boog Annen een 2-0 achterstand om in een 2-3 zege en op eigen veld won de Drentse club met 3-1, ondanks een rode kaart. Toch was de voorsprong aan het einde van de rit slechts twee punten op Veendam. Annen degradeerde sinds 2012 twee keer, maar keert nu dus weer terug naar de 2e klasse.

5. WKE'16 (3e klasse C zondag)

De club uit Emmen werd voor de derde keer op rij kampioen sinds het faillissement van WKE (ooit landskampioen) en de oprichting van WKE'16. Met vertrouwde familienamen begon de club nog moeizaam aan de competitie, maar sinds de winterstop is het team van trainer Jouke Jan Meertens ongenaakbaar. EMMS en FC Ter Apel'96 leken niet meer te achterhalen. Leken... want WKE'16 bewees het tegendeel.

6. SC Elim (3e klasse D zaterdag)

Voor het tweede jaar op rij is het feest in Elim. De plaatselijke sportclub werd, door een 5-0 overwinning op Bant afgelopen zaterdag, opnieuw kampioen en promoveerde naar de tweede klasse. SVM Marknesse, dat net zoveel punten pakte als Elim, won ook haar laatste wedstrijd, maar het doelsaldo van het team van trainer Jan-Otto Benjamins is beter dan dat van de Flevolanders.

7. Actief (4e klasse C zondag)

Actief werd op de voorlaatste speeldag verrassend kampioen in de 4e klasse C door een verrassende nederlaag van concurrent TLC op eigen veld tegen FVV. Daardoor werd de club van trainer Peter Slijfer niet afgelopen weekend op eigen veld, maar bij Eenrum kampioen. Actief keert na één seizoen weer terug in de 3e klasse. Ermin Imelman werd topschutter van Actief met 32 goals en daarmee was hij ook de algeheel topscorer in deze klasse.

8. FC Zuidlaren (4e klasse D zaterdag)

In het tweede seizoen na de zoveelste fusie in Zuidlaren werd FC Zuidlaren kampioen in de 4e klasse D. De formatie van trainer Edwin Prins. Rood Zwart Baflo was de grootste concurrent van de Drentse club, maar tegen die ploeg pakte Zuidlaren vier punten.

9. HOC (4e klasse D zondag)

HOC werd op 22 april de eerste kampioen van Drenthe. De zondagvierdeklasser had die zondagmiddag in Assen de nodige moeite met laagvlieger FC Amboina, maar won wel, met 0-1. De club, een fusie tussen Hunso en Oring, speelde nog nooit in de 3e klasse. Toch kwam het grootste nieuws omtrent de titel een paar uur na het behalen van de titel, omdat het dak van de kantine er volledig van af ging tijdens het kampioensfeest.

10. CSVC (4e klasse E zaterdag)

Tot de laatste dag was het spannend in de 4e klasse E. CSVC en Vitesse'63 deden niets voor elkaar onder. Drie duels voor het einde van de competitie viel de beslissing. Vitesse'63 speelde gelijk (bij Tiendeveen), waardoor de club uit Koekange de punt voorsprong op CSVC verspeelde. Twee jaar na de degradatie uit de 3e klasse keert de club uit Coevorden terug op dat niveau.

11. HODO (4e klasse E zondag)

In 2010/2011 speelde HODO nog in de 1e klasse, maar de club uit Hollandscheveld raakte daarna sportief in een vrije val. Vorig seizoen degradeerde de ploeg van trainer André Blom, met nul zeges in 26 duels, roemloos uit de 3e klasse. Maar na een spannend gevecht dit seizoen met SV Pesse keert HODO terug naar de 3e klasse. Aan het einde van de rit was de voorsprong van de withemden vijf punten op de nummer 2.
12. Zwartemeerse Boys (5e klasse E zondag)
De degradatie vorig jaar naar het laagste niveau was een historisch dieptepunt voor Zwartemeerse Boys, maar de club keert na één jaar terug naar de vierde klasse. Het gevecht om de titel ging tussen Alteveer en de Drentse club. De zege bij Alteveer, op 22 april, was cruciaal in de titelstrijd. In de klasse waarin Zwartemeerse Boys de titel pakte ging de topscutterstitel naar Stefan Knuppe. De spits van Zandpol scoorde dit seizoen 46 goals. Met dat aantal werd hij topscorer van Drenthe. Saillant detail is dat Knuppe ruim 83 procent van alle goals die Zandpol maakte voor zijn rekening nam. De nummer 9 van de 5e klasse E scoorde in totaal namelijk 55 keer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.