Duikbril op, flippers aan en persluchttank op de rug: Duiken in Engelgaarde

Zwemplas Engelgaarde in Meppel
Duiken in zwemplas Engelgaarde in Meppel © RTV Drenthe
Hoe ziet het leven in, op en rondom het water er in de zomer uit? Om daar achter te komen maken we in de serie Spetterend Drenthe een tocht langs het Drentse water. Vandaag duiken we letterlijk het water in, want we gaan het onderwaterleven van zwemplas Engelgaarde bij Meppel ontdekken.
Eddy Schutten duikt elke week in Engelgaarde. Hij is duikinstructeur en voorzitter van Duikvereniging Archimedes Meppel. "Engelgaarde is een voormalige zandwinplas. De wortels, van de bomen die langs de kant van de plas staan, groeien heel mooi in het water. Het lijkt een soort mangrove, waar heel veel visjes zitten."

16 meter diep

Het diepste punt van de plas zit op zestien meter. "Daar gaan we zeker niet naartoe", legt Schutten uit. "Daar is het koud, donker en leeft niets. Het mooiste stuk is waar het daglicht nog kan komen. Dat is op ongeveer twee à drie meter diepte."
Benieuwd hoe het onderwaterleven van Engelgaarde eruitziet? Bekijk dan de onderstaande video. Tekst gaat verder onder de video.
Duikbril op, flippers aan en persluchttank op de rug: Duiken in Engelgaarde
Onder water komen we veel kleine baarsjes tegen en een snoek van bijna één meter. "Ze hebben geen natuurlijke vijand in het water. Ze zijn ook niet bang voor de duikers, dus je kan heel dichtbij komen. Als je zelf rustig blijft, blijven de snoeken ook rustig."

Planten

Op wat jonge plantjes en wortels van bomen na, is het best kaal in het water. Volgens Schutten was dat twintig jaar geleden wel anders. "Toen waren de planten wel anderhalve meter hoog. Het was een oerwoud."
Het is niet duidelijk hoe het komt dat er nu minder planten groeien. Daar zijn verschillende theorieën over. "Het kan zijn dat er heel veel karpers zitten die de grond omwoelen, waardoor kleine plantjes geen kans krijgen om te groeien. Er zijn ook best veel zwemmers en duikers die de grond omwoelen. Dus ik heb het zelf ook een beetje gedaan." Ook het water is onderzocht, waarbij is gekeken of het niet te zuur is. Dat bleek niet het geval. "Gelukkig gaat het nu wel weer wat beter, plantjes beginnen weer terug te komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl