Voor tiende jaar op rij tijgermug gevonden bij bandenbedrijf in Assen

Aziatische tijgermug voor tiende jaar op rij gevonden bij Asser bandenbedrijf
Aziatische tijgermug voor tiende jaar op rij gevonden bij Asser bandenbedrijf © ANP / Tom van Limpt
Bij een bandenbedrijf in Assen is voor het tiende jaar op rij de Aziatische tijgermug gevonden. Dat meldt het platform Stop Invasieve Exoten, dat de muggencijfers bijhoudt.
Aziatische tijgermuggen kunnen meer dan twintig virusziekten overbrengen, zoals knokkelkoorts, zika, chikungunya, westnijlvirus en verschillende soorten hersenontstekingen. De kleine, gestreepte muggen komen van oorsprong niet in Nederland voor. Ze liften voornamelijk mee op bamboeplantjes en geïmporteerde autobanden.

Rechtszaak tegen overheid

Volgens Wilfred Reinhold van het platform zijn bandenimporteurs verplicht om autobanden droog te importeren en droog op te slaan. In restjes stilstaand water leggen de tijgermuggen namelijk eitjes. "Als bedrijven zich aan de voorschriften zouden houden, zouden er nooit tijgermuggen worden gevonden", stelt Reinhold.
Dat er bij het bedrijf in Assen tien jaar achter elkaar toch tijgermuggen worden gevonden, bewijst volgens hem dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) niet handhavend optreedt. Daarom heeft het platform bij de rechtbank in Amsterdam een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. Stop Invasieve Exoten sleepte de NVWA al eerder voor de rechter om de tijgermug en won die zaak. Bij het Asser bedrijf was niemand in de gelegenheid om te reageren op de kritiek van het platform.
Ook in Sittard-Geleen en Aalsmeer zijn dit jaar tijgermuggen gevonden. Hoeveel muggen er per vondst zijn aangetroffen, meldt de NVWA pas aan het eind van het jaar in een totaaloverzicht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl