'Meer onderzoek nodig naar effecten gaswinning in Westerveld'

Koloniehuisjes
De bekende koloniehuisjes in Frederiksoord © kolonienvanweldadigheid.eu
De commissie voor de milieueffectrapportage vindt dat de randvoorwaarden voor gaswinning rond Vledderveen en Wilhelminaoord beter moeten worden beschreven. Ook moeten de effecten die andere winlocaties hebben op de Koloniën van Weldadigheid goed onderzocht worden.
Het Canadese bedrijf Vermilion wil namelijk gas winnen in het gebied van de Koloniën van Weldadigheid. Het bedrijf onderzoekt nog welke van de negen mogelijke locaties daarvoor het meest geschikt zijn. Voordat er een besluit valt, moet eerst onderzocht worden wat de effecten zijn op de natuur, het landschap, cultureel erfgoed en archeologie. Die resultaten komen te staan in het milieueffectrapport, dat nu door de commissie onder de loep is genomen.

'Grote risico op aantasting Koloniën'

Enkele plekken die Vermilion op het oog heeft, liggen in de zogeheten bufferzone van de Koloniën van Weldadigheid, die sinds vorig jaar op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. Daarom is er een speciaal Heritage Impact Assessment gedaan. "Hieruit blijkt dat voor een aantal locaties grote risico's bestaan op aantasting van de Outstanding Unique Values." Kort gezegd: de werelderfgoedstatus van de Koloniën komen dus in gevaar als daar gas gewonnen wordt. Het rapport gaf dus ook al aan dat die locaties afvallen.
Volgens de commissie is het daarom belangrijk "dat in het milieueffectrapport de randvoorwaarden voor de gaswinning goed worden beschreven en de effecten van de alternatieve winlocaties op de Koloniën van Weldadigheid."

Natuur en stikstof

Ook is er meer onderzoek nodig naar de effecten van gaswinning op de natuur, vindt de commissie. Dat geldt ook voor de effecten van stikstof op nabijgelegen Natura 2000-gebieden.
Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat neemt het advies van de commissie over. Het rapport wordt aangevuld en daarna opnieuw aan de commissie voorgelegd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.