Coevorden steunt het plan voor een omnibaan in Dalen

Zo moet de omnibaan eruit komen te zien volgens Stichting Omnibaan Dalen
Zo moet de omnibaan eruit komen te zien volgens Stichting Omnibaan Dalen © Stichting Omnibaan Dalen
Dalen wil graag een parcours op sportpark 't Grootveld, waar je onder meer kunt skeeleren, hardlopen en wielrennen. Uiteindelijk moeten daar volgens Stichting Omnibaan Dalen zelfs NK's, EK's en WK's Wielrennen gehouden kunnen worden. Daar is een flinke pot met geld voor nodig en de gemeenteraad van Coevorden besluit vanavond dat er gekeken gaat worden naar wat voor subsidie de gemeente Coevorden zou kunnen geven, naast advies aan de stichting.
Nu ligt er nog een skelterbaan met (zand)paden die min of meer geasfalteerd zijn achter de velden van VV Dalen. Vier sportfanaten uit het dorp dromen ervan om er een multifunctionele sportaccommodatie van te maken in de vorm van een omnibaan, lang genoeg voor officiële wielerevenementen, zo'n 1600 meter. Stichting Omnibaan Dalen heeft daarvoor een plan laten maken en dat is eerder dit jaar gepresenteerd aan verschillende politieke partijen.

Springplank

De PvdA stelt voor dat er voor de gemeentebegroting voor volgend jaar gekeken wordt naar een financiële springplank voor de omnibaan. Dat geeft de stichting een betere kans op meer subsidie van andere overheden of organisaties. De partij vindt het daarbij belangrijk dat de baan voor iedereen moet zijn. Het geld moet eventueel ook worden ingezet om de verkeersveiligheid rondom het sportpark te verbeteren.
Het artikel gaat verder onder de afbeelding
Zo moet de omnibaan eruit komen te zien volgens Stichting Omnibaan Dalen
Zo moet de omnibaan eruit komen te zien volgens Stichting Omnibaan Dalen © Stichting Omnibaan Dalen

Demarreren en vanuit het peloton sprinten

Marjan Nijenbanning van de PvdA spreekt in vloeiend wielerjargon richting de wethouder: "Laat de initiatiefnemers van de omnibaan demarreren. We vragen u om niet in het peloton te blijven hangen, maar de sprint in te zetten."

'Bomen sneuvelen'

Jerry Stoker van het Progressief Akkoord Coevorden (PAC) remt het voorstel daarna toch wat af: "De baan moet 5 meter breed worden, hoorden we, maar daarnaast heeft een wielerbaan nog 2 meter nodig om veilig te kunnen vallen. Wij zijn met een meetlint het parcours afgegaan en kwamen erachter dat er dan wel heel veel bomen moeten sneuvelen. Het plan heeft effect op flora en fauna."
Erik Holties van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) kan voor wat betreft de bomen meegaan met Stoker: "Daarnaast leeft daar ook nog een beschermd beestje (steenmarter, red.). Maar we vinden het een sympathiek plan, dat we wel graag willen steunen."

Reactie wethouder

Wethouder Joop Slomp denkt dat de raad zich goed heeft bijgepraat door de initiatiefnemers van de omnibaan: "We laten het oordeel aan de raad, maar houd wel degelijk rekening met de natuurwaarde van het gebied en het onderhoud van de omnibaan."

Voor, op voorwaarde

Daarom breekt raadslid Holties (BBC2014, met vanavond negen van de twintig aanwezige raadszetels) vlak voor de stemming over het voorstel in: "We zijn voor, op de voorwaarde dat de initiatiefnemer in september met toezeggingen komt van andere partijen."
Stoker (PAC) blijft tegen het voorstel: "Mijn fractie is van mening dat het ecologisch gebied ernstig wordt onderschat en we hopen dat er bij het ecologisch onderzoek heel veel beestjes gevonden worden."
Schets van boven van de omnibaan in Dalen
Schets van boven van de omnibaan in Dalen © Stichting Omnibaan Dalen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.