Hoogeveen verwijdert omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen en verkeerslichten

omgekeerde vlag
Een omgekeerde Nederlandse vlag © ANP / Bart Maat
De gemeente Hoogeveen is begonnen met het weghalen van omgekeerde Nederlandse vlaggen. De vlaggen hangen aan gemeentelijke eigendommen, zoals lantaarnpalen en verkeerslichten.
Het gaat om honderden vlaggen die op verschillende plekken in Hoogeveen hangen. Volgens de gemeente leveren de illegaal opgehangen vlaggen onveilige verkeerssituaties op. De vlagophangers kregen tot 14.00 uur de tijd om zelf de driekleuren op te ruimen. De omgekeerde vlaggen die zijn blijven hangen worden de komende tijd alsnog door medewerkers van de gemeente weggehaald.

Niet zonder slag of stoot

Vandaag maakte de gemeente een begin met het verwijderen van de betreffende vlaggen. De gemeente geeft aan dat het daarbij kwam tot een opstootje bij het Raadhuisplein, waarbij enkele medewerkers van de gemeente zouden zijn uitgescholden.
Volgens een van de omstanders verliep het anders. Hij wilde foto's maken en zou daarbij zijn gehinderd door de medewerkers die de vlaggen aan het weghalen waren.
Uiteindelijk besloot de gemeente de opruimactie voor gezien te houden. "We moeten bekijken hoe we verder gaan. Het plan om de vlaggen weg te halen, blijft overeind", zegt een woordvoerder van de gemeente. "We zien wel hoe het loopt."

Symbool van boerenprotest

De omgekeerde vlaggen zijn een symbool van het boerenprotest tegen het landelijke stikstofbeleid. Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen verzoekt de actievoerders om contact met hem op te nemen. Hij wil met ze in gesprek.
De verwijderde vlaggen worden bewaard op het gemeentehuis. Rechtmatige eigenaren kunnen daar hun eigendommen ophalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl