Twee onderzoeken afgetrapt in Koloniën van Weldadigheid

Koloniehuisjes
De koloniehuisjes in Frederiksoord © kolonienvanweldadigheid.eu
Klimaatadaptatie, energietransitie en stedelijke groei: ons historische erfgoed staat heel wat uitdagingen te wachten. Hoe kun je daar nou het beste mee omgaan? Daar zijn wetenschappers in de gemeente Westerveld druk mee bezig. Vandaag kwamen experts samen en werden twee nieuwe onderzoeken in de Koloniën van Weldadigheid afgetrapt.
"Ik heb twee promovendi met allebei verschillende onderzoeksgebieden. De een kijkt naar de Koloniën van Weldadigheid en de ander kijkt naar grote agrarische landschappen, zoals de Weerribben-Wieden en het esdorpenlandschap van Vledder en omgeving", vertelt dr. Elyze Storms-Smeets, historisch geograaf en verbonden aan de Wageningen Universiteit. Zij richt zich daar onder meer op het wetenschappelijk ontwikkelen van methodes rondom Cultureel Erfgoed en Ruimtelijke Participatieve Ontwikkeling.
"Bij de koloniën hebben we het geluk dat er behoorlijk veel archieven zijn. Maar we gaan ook op zoek naar nieuwe bronnen. Mensen hebben bijvoorbeeld thuis misschien nog wel fotoalbums of dagboeken van hun ouders of grootouders, waaruit duidelijk wordt hoe het was om boer te zijn in dit gebied. We doen het samen met de bewoners en willen van elkaar leren."

Historisch en ontwerpend

Storms-Smeets omschrijft de twee onderzoeken, die nog 3,5 jaar in beslag zullen nemen, als historisch en ontwerpend. "We willen leren van het verleden en met die kennis gaan ontwerpen aan de toekomst. Het gaat erom dat we een nieuwere benadering voor erfgoed presenteren. We kijken niet naar een koloniewoning of een school als een object, maar als een deel van een groter geheel. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om de landschappelijke structuur en hoe heeft iets als een systeem gefunctioneerd?"
Als het aan Storms-Smeets ligt, werpt de bijeenkomst van vandaag direct al zijn vruchten af. "Hopelijk nemen al die mensen iets van onze benadering mee naar hun eigen gemeentehuis of boerderij en kijken ze op een andere manier naar hun eigen leefomgeving."
Elyze Storms-Smeets is momenteel hoofddocent bij de Wageningen Universiteit, maar zal uitgroeien tot Bijzonder Hoogeleraar. Om daar te komen werkt ze sinds vorig jaar aan een bijzondere leerstoel en dat doet ze in Frederiksoord. De leerstoel is voorlopig voor vijf jaar, met de mogelijkheid tot een verlenging van vijf jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl