Vluchten voor grote bosbranden in Zuid-Europa: 'Geen oog dicht gedaan'

blushelikopter
Een blushelikopter vliegt richting de bosbrand bij Mijas © EPA / Daniel Perez
Als gevolg van de hitte teisteren bosbranden delen van Spanje, Portugal en Frankrijk. Daarbij zijn honderden mensen omgekomen en duizenden geëvacueerd. Chantal Wachtmeester uit de Wijk is een van de vele vakantiegangers die op de vlucht is geslagen.
De 48-jarige Wachtmeester vertrok uit Alhaurín el Grande, in de Spaanse regio Andalusië, waar de tweede hittegolf van dit jaar al bijna een week aanhoudt. De afgelopen dagen werden temperaturen tot bijna 46 graden gemeten.
Wachtmeester verbleef met haar dochter in een huis van vrienden en zag het vuur over de berg steeds dichterbij komen. Ze lag er twee nachten wakker van. "Ik heb geen oog dicht gedaan. Het is enorm spannend allemaal." Gisteren besloot ze haar spullen te pakken.

Ramp

"We hebben de nacht in een hotel aan de kust doorgebracht. Nu heb ik gelezen dat we terug mogen, dus we gaan kijken hoe het daar is, of er nog rook hangt", vertelt Wachtmeester tegen de NOS.
Ze is vooral begaan met de bewoners van de dorpen in de buurt. "Voor hen is dit best een ramp. Hun bos is weg. Er is al 2000 hectare afgebrand, zo'n 3000 voetbalvelden."
Verhaal gaat verder onder de tweet
De inmiddels omvangrijke bosbrand brak donderdag uit ten noorden van de Spaanse toeristische trekpleister Mijas. Wachtmeester zag daarna blushelikopters af en aan vliegen. "Ze halen water uit het meertje op de golfbaan. Ik heb zoveel respect voor deze piloten."
Meer dan 3000 mensen zijn volgens de regionale hulpdiensten geëvacueerd uit het gebied. Veel van hen zijn ondergebracht in een sportcentrum. Ook in de regio Extremadura, nabij de grens met Portugal, braken meerdere bosbranden uit.

40 graden

In Portugal zelf zijn eveneens duizenden hectaren bos afgebrand. Dat gebeurde onder meer in het noordelijke Aveiro, het centraal gelegen Leiria, het zuidelijke Faro (Algarve) en in Setubal, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. De afgelopen dagen werden in een groot deel van Portugal temperaturen van rond de 40 graden bereikt.
Ook in het zuidwesten van Frankrijk woeden nog steeds bosbranden. De lokale autoriteiten lieten vanochtend weten dat in totaal zo'n 10.500 hectare aan bos is verwoest. Ruim 14.000 mensen hebben afgelopen week hun woning of vakantieadres moeten verlaten.
De branden kunnen zich verspreiden door de harde wind en droogte. Ruim 12.000 brandweermensen en meerdere blusvliegtuigen proberen momenteel de branden te blussen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.