Minister: 'Ambitie van Drenthe om 18.000 woningen te bouwen verwelkom ik'

Vries-Zuid woningbouw
Drenthe wil 18.000 bouwen in de periode tot en met 2030 © RTV Drenthe / Margriet Benak
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is blij met de ambitie van de provincie Drenthe om tot en met 2030 ruim 18.000 woningen te bouwen. "Deze ambitie verwelkom ik", reageert hij.
Het kabinet wil voor 2030 zo'n 900.000 woningen laten bouwen. De provincies moesten daarvoor met een plan komen. Alle plannen bij elkaar opgeteld wordt de doelstelling van 900.000 zelfs overschreden. Volgens minister De Jonge lijkt het daarmee haalbaar om 100.000 woningen per jaar te bouwen, vanaf 2024.

Drenthe biedt meer dan nodig

Voor de provincie Drenthe acht De Jonge het nodig dat Drenthe 10.063 woningen gaat bouwen. Maar de provincie denkt zelf meer woningen te kunnen bouwen. In het plan dat de provincie schreef, stelt ze voor 18.771 woningen te bouwen.
Daar is de minister blij mee, maar hij ziet wel dat er nog de nodige stappen te zetten zijn om tot dat aantal te komen. Zo blijft het aantal woningen dat in woningbouwplannen is opgenomen vooralsnog achter in Drenthe tot 2024. Ook het aantal plannen dat is vastgelegd in bestemmingsplannen blijft achter. "Ik begrijp dat het ophogen niet in enkele maanden gerealiseerd kan zijn, maar ik vraag uw wel om toe te werken naar een ophoging hiervan", schrijft De Jonge aan de provincie. Ook de inzet van flexwoningen, van industriële woningbouw en het aanpassen van bestaande panden voor woningen noemt hij belangrijk.

'Reality check'

Het plan dat de provincie nu heeft liggen is nog wel een conceptplan. Op 1 oktober volgt het definitieve plan. In de tussentijd vraagt de minister aan alle provincies om een zogeheten reality check uit te voeren. Dat houdt in dat de provincies gesprekken voeren met gemeenten, waterschappen, woningbouwcorporaties, marktpartijen, huurdersorganisaties en andere relevante partijen over de haalbaarheid van het plan.

Randvoorwaarden

Voor de 18.000 woningen die Drenthe wil bouwen, wil de provincie wel wat terug van Den Haag. Zo pleit de provincie er onder meer voor dat Den Haag mee gaat betalen aan de grote renovatie van schouwburg Ogterop in Meppel, wil ze meer parkeervoorzieningen én fietsverbindingen in Emmen en meer fietspaden in Assen.
"Ik onderstreep het wederkerige karakter van onze afspraken waarbij alle overheden hun aandeel leveren in de realisatie van de woningbouw", schrijft Hugo de Jonge aan Drenthe. "Hierover zal ik de komende periode zeker ook het gesprek met u en met de gemeenten voeren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl