Vogelgriep grijpt om zich heen: 15 dode ooievaars bij De Lokkerij

dode ooievaars
Een deel van de dode ooievaars © RTV Oost
Zo'n vijftien ooievaars van ooievaarsstation De Lokkerij bij de Wijk zijn afgelopen twee weken bezweken aan vogelgriep. Eigenaar Frits Koopman vreest voor meer dode vogels.
"Op 2 juli kwam er een ooievaar het station invliegen, die plofte op de grond en gedroeg zich heel apart. Toen dachten wij meteen aan vogelgriep", blikt Koopman terug. Het ging om een vogel van buitenaf, zonder ring.
Koopman: "Toen is het eigenlijk begonnen. Elke dag gaan er een paar vogels dood. Gisteren had ik er toevallig geen een, maar eergisteren vier."

Tientallen

In de Lokkerij vliegen dagelijks tientallen vogels in en uit. Dat het virus binnen zou komen, is voor Koopman geen grote verrassing. "De griep heerste al veel langer, in april zijn in de Betuwe al ooievaars met de vogelgriep waargenomen. Wij wisten dat er een risico was. In Giethoorn, Hamingen en Wanneperveen waren ook al dieren in de problemen geweest. We hoopten dat het zou uitdoven."
Zo ver is het dus niet. Koopman schat dat er in de omgeving van de Wijk in totaal zo'n 25 ooievaars zijn gedood door het virus, waaronder dus 15 Lokkerij-vogels. Hij vreest voor meer slachtoffers. "Als een vogel het heeft, hebben andere dieren het binnen een paar dagen ook."

Geen oplossing

Een oplossing is er niet. Ruimen kan niet, zoals dat bij kippenstallen gebeurt na een uitbraak. Koopman: "Dan zou je alle ganzen en zwanen ook moeten ruimen, ooievaars zijn vrijvliegende vogels. We hebben hier geen dierentuin waar ze opgesloten zitten. Je kunt niet preventief ruimen."
Alles wat mogelijke verspreiding van het virus tegengaat, wordt geprobeerd. De Drentse Fiets4Daagse zou langskomen, maar dat is geannuleerd. Zelf dragen eigenaren Frits en Els aangepaste kleding en zieke dieren worden apart gezet. "We hopen dat de maatregelen die we nog kunnen nemen, helpen om te voorkomen dat het een echte catastrofe wordt."
Bekijk hieronder de video over de Lokkerij. De beelden kunnen als vervelend worden ervaren:
Vogelgriep grijpt om zich heen: 15 dode ooievaars bij De Lokkerij

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.