Acties op komst in Drentse ziekenhuizen

Ziekenhuismedewerkers gaan eind juni actievoeren voor een betere cao. Dat hebben de vakbonden gisteravond aangekondigd. Volgens de vakbonden heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), ondanks maandenlange onderhandelingen, een onacceptabel eindbod gedaan aan de vakbonden in de zorg.
Als de NVZ voor 24 juni niet met een beter bod komt volgen er acties. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en ziekenhuizen in Alkmaar en Eindhoven bijten het spits af.

Zondagsdiensten
"Wij gaan voorbereidingen treffen om zondagsdiensten te gaan draaien op diverse afdelingen", zegt FNV-lid Herman de Lange van het Wilhelmina Ziekenhuis. "Dat betekent dat medewerkers op die afdelingen alleen spoedeisende zaken oppakken. Voor de rest zal het personeel hun diensten ergens anders aanbieden en ondersteunen op de patiëntenzorg. Meer handen aan het bed."

Verder worden er handtekeningen bij het publiek verzameld. Ook worden er stiptheidsacties opgezet. Ziekenhuismedewerkers gaan zich dan strikt aan roostertijden houden. Dat betekent dat ze alle voorgeschreven pauzes zullen nemen en geen overwerk verrichten.

De bonden willen een cao met een salarisverhoging van 5 procent voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers. Ook wil de vakbond dat medewerkers een extra toeslag op hun loon ontvangen wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn.
Deel dit artikel: