Code geel in Drenthe: avondvierdaagsen schrappen afstand [update]

Vanavond code geel in Drenthe (Rechten: Stefan Koops/ANP)
Vanavond code geel in Drenthe (Rechten: Stefan Koops/ANP)
Het KNMI heeft voor Drenthe code geel afgegeven. Vanavond tusen 21.00 uur en 01.00 uur wordt gewaarschuwd voor onweersbuien met zware windstoten van 75-90 km per uur. Ook gaan de buien lokaal vergezeld van hagel.
Vanwege het slechte weer hebben de organisaties van de avondvierdaagse in Meppel en Dwingeloo besloten om de langste afstanden te schrappen.
"We hebben de 15 km geschrapt", vertelt Alexander Koster van de organisatie in Meppel. "Die mensen lopen nu allemaal de 10 km, zodat iedereen ruimschoots op tijd binnen is. En we houden natuurlijk vanmiddag de weersvoorspelling in de gaten, zodat we snel dingen kunnen aanpassen mocht dat nodig zijn."

Dwingeloo

In Dwingeloo staat vanavond de tweede etappe van de avondvierdaagse op het programma. De organisatie heeft vanmiddag om drie uur besloten om de 10 kilometer te schrappen. "Iedereen loopt nu de 5 kilometer", zegt Annemiek Folkerts van het organiserende WVDOS. "We nemen geen enkel risico. De verwachting is dat het slechte weer rond 21.00 op ons afkomt. Met deze maatregel weten we zeker dat iedereen op tijd binnen is."
Vorig jaar werd vanwege slecht weer in veel Drentse plaatsen de slotetappe van de avondvierdaagse afgelast. In Meppel was dat twee jaar geleden ook het geval. Daar werd in 2017 de eerste etappe afgelast.

Concours hippique

Bij het concours hippique in Eext wordt vanavond gerepeteerd voor de voorstelling van morgen. Die repetitie gaat gewoon door. "Het gaat volgens de voorspelling een half uurtje spoken en daarvoor en daarna kunnen we prima repeteren", zegt Rienk Kluiving van het Concours Hippique.
"We houden altijd al rekening met de mogelijkheid van slecht weer. Zo zijn de tenten al goed verankerd en verzwaard." Maar bepaalde dingen krijgen toch wat meer aandacht. "Windvangende elementen plaatsen we niet vandaag. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een overkapping over de lichtmasten."

Hello Festival

In Emmen wordt druk gewerkt aan de opbouw van de podia voor het Hello Festival dat komend weekend wordt gehouden. Daar maken ze zich totaal geen zorgen over code geel. "De podia kunnen veel ergere weersomstandigheden aan dan die nu worden voorspeld", vertelt Johan Lubbers van het organiserende No Limit Events. "We weten wat de bouwwerken aankunnen. Voor de zekerheid lopen we nog wel even na of alles goed is geregeld."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.