Asbestverbod van de baan: 'De druk is van de ketel'

Logisch en begrijpelijk. Zo reageert LTO Noord op het verwerpen van het verbod op asbestdaken door de Eerste Kamer.
De Eerste Kamer verwierp gistermorgen het voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven om de kankerverwekkende dakbedekking te verbieden. Dat verbod zou eigenlijk in 2024 moeten ingaan, de Tweede Kamer had al met het voorstel ingestemd. 

De staatssecretaris bood de Eerste Kamer als compromis nog aan de ingangsdatum ruim drie jaar op te schuiven, naar 2028, maar dat mocht niet baten.

Druk van de ketel
"Dit betekent veel voor de Drentse boeren", zegt Jan Bloemerts van LTO Noord. "De druk is van de ketel. 2024 kwam toch wel aardig dichtbij. Een aantal boeren heeft de asbestdaken wel verwijderd, maar een veel groter deel nog niet."

Volgens Bloemerts heeft dat twee oorzaken."Er is een capaciteitsprobleem, er zijn te weinig bedrijven die het asbest op een veilige manier van de daken kunnen halen. En er is een liquiditeitsprobleem. Een aantal boeren heeft gewoon het geld er niet voor om hun daken te saneren." 

Bloemerts vraagt zich wel af wat dit betekent voor de verzekering. "Sommige verzekeraars sluiten bij het verlengen van de verzekering schuren met asbest daken uit. Ik ben benieuwd of dat zo blijft. We hebben nog niks van ze gehoord."
Deel dit artikel: