Nieuw middel in strijd tegen eikenprocessierups: paintballgeweer

eikenprocessierups
Met een geweer wordt er op de bomen geschoten © Silvia Hellingman
Je moet misschien even drie keer met je ogen knipperen, maar het gebeurt echt: in Emmen en Coevorden wordt met een paintballgeweer geschoten op bomen. Eiken om precies te zijn. En niet als spelletje, maar om de eikenprocessierups te bestrijden.
"Dit noemen we paringsverstoring", vertelt Silvia Hellingman. Zij doet al jaren onderzoek naar de bestrijding van de eikenprocessierups. Onderzoekers schieten met een paintballgeweer een lokmiddel in de bomen. Daarin zitten feromonen die de mannetjes van slag maken. Als gevolg daarvan gaan ze als vlinders niet meer paren met de vrouwtjes en komen er geen eitjes en dus geen nieuwe rupsen.

Honderd bomen per uur

Vorig jaar is deze methode voor het eerst ingezet. "Het werkte wel, maar kostte veel te veel tijd", zegt Hellingman. "We moesten met een hoogwerker al die bomen bij langs." Schieten vanaf de grond met een geweer gaat veel sneller. "Je kunt zo honderd bomen per uur doen. En iedereen kan dit zelf in zijn eigen tuin ook doen."
Hellingman heeft nog een voordeel ontdekt aan het middel met feromonen. "Alleen de mannetjesrupsen raken er door van slag, het laat de andere insecten met rust." Deze methode wordt in Zuid-Europa al jaren toegepast in parken, bossen en openbaar groen.
In het onderzoek werkt Hellingman samen met onder meer een Zweedse universiteit. Een van hun studenten studeert af op dit onderwerp. Het bestrijden van de eikenprocessierups met feromonen wordt door de provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden en Emmen ondersteund. Het onderzoek is naar verwachting volgend jaar november klaar.
Bekijk hoe met een paintballgeweer de feromonen in de bomen worden geschoten:
Nieuw middel in de strijd tegen de eikenprocessierups: een paintballgeweer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl