Hof spreekt agente uit Emmen vrij na schieten op scooterrijder

Het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat een 41-jarige agente uit Emmen zich niet schuldig maakte aan poging zware mishandeling, toen zij in april 2017 op een scooterrijder schoot. Ze schoot doelbewust laag en had niet de opzet de man te verwonden.

De agente dacht dat ze te maken had met een scooterrijder die op de vlucht was en een stopteken negeerde. Ze loste vier schoten. Door laag te schieten rekende ze op een goede afloop. Dit gedrag kan volgens het gerechtshof hooguit worden aangerekend als hoogst onvoorzichtig. 

Op scherp
De agente stond die avond op scherp na een melding over een uit de hand gelopen familieruzie in Hoogkerk. Ze dacht met een vuurwapengevaarlijke vluchtende man te maken te hebben. Achteraf bleek de scooterrijder niets met de ruzie te maken te hebben. 


De agente werd vorig jaar door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur. Hiertegen ging de vrouw in hoger beroep. Het Openbaar Minsterie eiste twee weken geleden opnieuw een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur voor poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel. 

Ontbreken van opzet
Het Hof vindt dat door het ontbreken van opzet de vrouw niet strafbaar heeft gehandeld en vrijspraak moet volgen.
Deel dit artikel: