Brengt zuurstofbehandeling verlichting voor longcovid-patiënten?

Long covid
Een Israëlische studie biedt hoop voor langdurige covidpatiënten © ANP
Een behandeling met 100 procent zuurstof die onder hoge druk wordt toegediend; het zou mensen met langdurige klachten na corona kunnen helpen. Da Vinci Kliniek, met in totaal zes vestigingen in Nederland waarvan één in Hoogeveen, biedt deze hyperbare zuurstoftherapie aan. Alleen, ze kunnen long covidpatiënten nog niet helpen.
Meermaals krijgen de medewerkers van Da Vinci Kliniek mensen aan de lijn die een oplossing zoeken om van hun langdurige covidklachten af te komen. Maar in de klinieken moeten ze tot nu toe 'nee' verkopen. "Israëlisch onderzoek toont positieve resultaten", vertelt Nina Lansdorp, medisch directeur van Da Vinci Kliniek. "Maar de behandeling is in Nederland nog niet erkend, en wordt daardoor nog niet vergoed door de zorgverzekeraar."

Urgentie

De resultaten van het onderzoek zijn hoopgevend. Na behandeling hebben patiënten meer energie en werkt hun geheugen beter. "We zijn heel hard bezig om de boel in beweging te krijgen," zegt Nina Lansdorp. Samen met de overige Nederlandse klinieken voor hyperbare zuurstoftherapie is Lansdorp instanties aan het benaderen. "We willen met de zorgverzekeraars om tafel en bekijken de (onderzoeks)mogelijkheden. Er moet goed onderzoek worden gedaan, ook naar de effecten op lange termijn.""
Hoeveel tijd het in beslag gaat nemen, kan Lansdorp niet zeggen. "Het verleden leert ons dat processen in Nederland erg traag kunnen zijn. Met de juiste instanties kijken we hoe we dit zo snel mogelijk voor elkaar kunnen krijgen. We voelen de urgentie om er haast achter te zetten."
(tekst gaat verder onder de foto)
Da Vinci Kliniek
Via hyperbare zuurstoftherapie krijgen patiënten via een masker of kap 100 procent zuurstof © Da Vinci Kliniek

12,5 keer meer zuurstof

In de kliniek in Hoogeveen worden nu vooral mensen behandeld die na bestraling tegen kanker weefselschade hebben opgelopen, of probleemwonden hebben. Zes tot acht weken lang komen ze dagelijks naar de kliniek voor een behandeling in een ruimte onder hoge druk, terwijl ze zuivere zuurstof inademen. Door de verhoogde druk kan het lichaam 12,5 keer meer zuurstof in het bloedplasma opnemen dan normaal. Een behandeling van twee uur zorgt ervoor dat weefsel waar weinig zuurstof komt, beter van zuurstof wordt voorzien.
Mensen die een behandeling uit eigen zak willen betalen krijgen bij Da Vinci Kliniek nul op het rekest. Van Lansdorp: "Als de behandeling effectief is, vinden wij het onethisch om alleen mensen te behandelen die het kunnen betalen. Zorg moet in dat geval voor iedereen beschikbaar zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl