Opritten snelwegen in Drenthe geblokkeerd, ongeluk op A32

Boeren hebben meerdere op- en afritten van snelwegen in de provincie geblokkeerd met afval, zand of stro. Het gaat om een protestactie tegen het voorgenomen stikstofbeleid. Het verkeer kan op de meeste plekken wel om het puin heen sturen om de snelwegen op te komen.
Een automobilist is op de toerit naar de A32 bij Meppel-Noord op een blokkade gereden. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder. Rijkswaterstaat heeft de auto geborgen.
De blokkades zijn onder meer op de opritten naar de A37 bij Hoogeveen-Oost, de op- en afrit van de A28 in Assen-Zuid, de op- en afritten bij Beilen naar de A28, en de N48 bij Zuidwolde. Op de A28 ter hoogte van Staphorst ligt stro op de weg. Volgens de ANWB is de weg bijna helemaal dicht. Verkeer kan er nog wel over de vluchtstrook.

Opruimen

Een aannemer is door Rijkswaterstaat gevraagd om de rommel op te ruimen op plekken in Drenthe en bij Staphorst. Die aannemer schakelde daarop Kieftenburg Handel en Transport uit Harlingen in. Het bedrijf kreeg vervolgens boze telefoontjes van klanten. "Het opruimen gebeurde vanochtend puur uit onschuld", zegt eigenaar Marcel Kieftenburg. "We werken al vijftien jaar met deze aannemer, dus wij zijn zonder na te denken deze klus gaan doen. Toen werd ik ineens gebeld door klanten met de vraag waarom wij daaraan meewerkten."
Daarop besloot Kieftenburg te stoppen met opruimen. "Want wij staan achter de boeren." Of Rijkswaterstaat al andere bedrijven heeft gevonden die wel willen helpen, is nog niet bekend.

'Onwenselijke situatie'

Rijkswaterstaat meldt dat er tientallen blokkades zijn op snelwegen in het hele land. De wegbeheerder spreekt van een "heel onwenselijke" situatie. "Dit kan heel gevaarlijke situaties opleveren", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Niet alleen brandende hooibalen, maar alles wat op de weg ligt en waarvoor bestuurders moeten uitwijken."
"Als je mensen zo ontzettend boos maakt, dan krijg je dit", zegt secretaris Sieta van Keimpema van actiegroep Farmers Defence in een reactie. "Daar moet je niet raar van opkijken. Iedereen zou dit doen, als je van je land en uit je huis wordt gejaagd."
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat de boerenacties rond verschillende snelwegen te ver gaan. "Protesteren mag maar binnen de grenzen van de wet. Dat is dit niet. Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen", laat een woordvoerder weten. Het ministerie vindt dat de boeren beter om de gesprekstafel kunnen komen

Geen politie

De politie Noord-Nederland laat weten niet aanwezig te zijn bij de acties op de snelwegen. De politie zegt dat Rijkswaterstaat de leiding heeft bij het vrijmaken van de snelwegen.
Op meerdere wegen in Drenthe is hooi en puin gestort

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl