Huishoudens aan de warmtepomp dankzij steun, in Drenthe gebeurde dat bijna 3000 keer

Warmtepomp
In Drenthe kochten bijna 3000 huishoudens een warmtepomp met overheidssteun © RTV Drenthe / Margriet Benak
De afgelopen vijf jaar is in Drenthe 2859 keer gebruik gemaakt van een overheidssubsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat.
Het gaat om de zogenoemde Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarmee kunnen particulieren sinds 2016 warmtepompen installeren. De vergoeding is minimaal 500 euro en kan oplopen tot duizenden euro's.

Hoeveel warmtepompen in Drenthe?

Landelijk werd door 60.000 mensen gebruik gemaakt van de regeling voor het installeren van een warmtepomp. In Drenthe gebeurde dit het vaakst in Emmen, daar kwamen in vijf jaar tijd 473 warmtepompen bij met behulp van de subsidieregeling.
Maar als je kijkt naar de inwonersaantallen per gemeente, is het percentage nieuwe warmtepompen het hoogst in de gemeente Westerveld. Daar gaat het om 24 warmtepompen op 1000 huishoudens. In Emmen gaat het om 9,7 warmtepompen op 1000 huishoudens. Hieronder zie je hoeveel warmtepompen per gemeente zijn aangeschaft dankzij de ISDE-subsidie.

'Keuze voor de eigen portemonnee'

Arend Luning uit Ansen stapte zo'n twee jaar geleden over op de warmtepomp en maakte ook gebruik van de ISDE-steun. "Het was een keuze voor mijn eigen portemonnee. Ik schatte al in dat het in de toekomst mogelijk verplicht zou worden en we moeten van het gas af. En op gas kun je eigenlijk niet besparen. Bij de warmtepomp kan dat wel, want op de elektriciteitsrekening kun je besparen met behulp van zonnepanelen."
Luning maakte dankbaar gebruik van de steun vanuit de overheid. "Ja, dat was voor mij zo'n 2000 tot 2500 euro aan subsidies. Ik heb destijds drie maanden op de installatie moeten wachten. Dat is nu wel anders. Wie nu een warmtepomp bestelt, moet bijna een jaar wachten."
(artikel gaat verder onder de video)
In Drenthe 3000 huishoudens een warmtepomp met financiële steun
De wachtrijen lopen op, blijkt ook uit navraag van RTV Drenthe bij installatiebedrijven. Zeker tot eind dit jaar zijn warmtepompen niet of nauwelijks verkrijgbaar. Dat komt omdat onderdelen voor warmtepompen onder meer uit Oekraïne moeten komen.

Vanaf 2026 de standaard

Het kabinet wil dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 overal de standaard wordt. Warmtepompen zijn een alternatief om woningen te verwarmen om zo het gasverbruik terug te brengen. Na 2026 is het de bedoeling dat mensen bij vervanging van hun cv-installaties overstappen op dit duurzamere alternatief. Of die doelstelling wordt gehaald is nog de vraag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.