Dag van boerenprotesten, LTO Noord veroordeelt dumpingen

boerenprotest zuidwolde
Gisteren werd bij Zuidwolde afval gedumpt © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De boerenacties van gisteren en vandaag waarbij onder meer afval, zand en hooi worden gedumpt op en rond snelwegen gaan te ver. Dat schrijft LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins op Twitter. "Ook ik ben enorm boos en teleurgesteld in hoe dit kabinet beleid rondom stikstof aanpakt", meldt hij gisteravond op Twitter. "We spreken de politiek aan en vragen met acties aandacht. Maar wat vandaag is gebeurd kan niet. Diegenen die vandaag rotzooi op de snelweg hebben gedumpt: neem je verantwoordelijkheid", schrijft Bruins op Twitter.
In Drenthe waren gisteren blokkades bij onder meer Meppel, Hoogeveen, Zuidwolde en Oosterhesselen. Ook bij Staphorst waren dumpingen, die vandaag nog steeds vertraging veroorzaken op de A28. Verkeer moet daar nog via de vluchtstrook.

'Je helpt de sector niet'

Het duurde uren voordat het gedumpte afval kon worden opgeruimd. Bedrijven die door Rijkswaterstaat werden ingehuurd, werden in sommige gevallen bedreigd. Ook was er een bedrijf dat in Drenthe bezig was, maar door de eigenaar gesommeerd werd te stoppen met opruimen omdat hij naar eigen zeggen 'achter de boeren staat'.
Bij Meppel-Noord gebeurde gisteren nog een ongeluk, waarbij een auto op rommel inreed. CDA-Statenlid Eline Vedder reageert geschrokken. "Collega's, stop ermee. Je helpt jezelf niet, je helpt onze sector niet en je brengt er mensen mee in gevaar", schrijft ze op Twitter. Vedder wil desgevraagd geen toelichting geven op haar bericht. Ook Dirk Bruins is gevraagd om een toelichting op zijn tweet, maar was nog niet bereikbaar.

'Wanhoop nabij'

Maar er zijn ook boeren die de acties van hun collega's begrijpen. Arnold Snijder, van Actiegroep Rogat, was gisteren niet bij de acties betrokken, maar spreekt wel zijn steun uit. De wanhoop is volgens hem groot. "De mensen die dit doen, weten niet wat ze anders nog moeten doen. We hebben alles al geprobeerd, we zijn keer op keer naar Den Haag geweest. We hebben allerlei acties gehad. We zitten constructief aan tafel, maar er wordt niet geluisterd. Op een gegeven moment zijn mensen de wanhoop nabij. Die acties zijn daar een gevolg van."
Dat er daarbij ongelukken gebeuren, betreurt Snijder. "Nou wil het niet zeggen dat er op andere dagen helemaal geen ongelukken gebeuren." Volgens hem lag het afval in Drenthe op de opritten. "Auto's konden eromheen. Dan is het jammer dat er een ongeluk is geweest. We kunnen het niet terugdraaien."
Volgens Snijder is Den Haag nu aan zet. "Daar moeten ze de doelen ter discussie stellen, het beleid terugtrekken, het hele stikstofprobleem van voor tot achter opnieuw analyseren en tot oplossingen komen." Actiegroep Rogat komt de komende tijd met nieuwe acties, maar hoe en wanneer wil Snijder niet zeggen. "Over het algemeen is onze insteek wel dat we geen gevaar willen opleveren. En dat we de burger ook niet teveel raken."
Artikel gaat verder onder de video:
Dag van boerenprotesten, LTO Noord veroordeelt dumpingen

Ongelukken

Vannacht was er ook een ongeluk op de A7 bij het Groningse Midwolde. Mark van den Oever, voorzitter van de actiegroep Farmers Defence Force zegt dat ongelukken niet te rechtvaardigen zijn. "Maar zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg."
Overigens blijft de troep op de A7 ook liggen. Volgens RTV Noord gebeurt dat omdat de aannemer die de rommel op zou ruimen bedreigd wordt.

Blokkade A35 bij Almelo

Een groep trekkers blokkeert sinds het middaguur de weg tussen de knooppunten Buren en Azelo, aldus Rijkswaterstaat. De A35 bij Almelo is daardoor in beide richtingen dicht. Volgens Albert Nieuwenhuis uit Hoogeveen - die daar met zijn hakselaar staat - zijn er ruim tweehonderd mensen op afgekomen. "De meesten komen uit Twente, maar er zitten ook Drenten bij."
Volgens Nieuwenhuis is het protest niet georganiseerd vanuit de bekendere actiegroepen. Ook wordt er geen afval gedumpt. "We hebben een gezellige middag." Of er ook nog op andere plekken geprotesteerd wordt, weet hij niet. "Het zou best kunnen dat mensen nog naar andere plekken gaan."
Hoewel er geen afval wordt gedumpt, staat Nieuwenhuis wel achter die acties. "Iedereen kan wel een bult afval zien, we hebben toch allemaal licht op de auto?" Op de vraag of hij betrokken is bij de dumpingen van gisteren in Drenthe, gaat hij niet in.
Artikel gaat verder onder de foto:
protest almelo
Boeren staan stil op de A35 bij Almelo, ook Drenten zijn daar bij betrokken © Eigen foto

Nog geen aanhoudingen

Er is vooralsnog niemand aangehouden voor de afvaldumpingen in het hele land. De politie is bezig om in beeld te krijgen wie verantwoordelijk zijn voor de boerenprotesten op snelwegen. "Door veel beelden veilig te stellen op verschillende manieren zorgen we ervoor dat we ook op een later moment verantwoordelijken kunnen achterhalen en waar mogelijk aanhouden."
Gisteren meldde de politie al dat het "lastig" zou worden om te achterhalen wie strobalen, afval en asbesthoudende materialen in brand hebben gestoken op snelwegen.

Rutte: 'Onacceptabel en levensgevaarlijk'

Premier Mark Rutte noemt "protestacties van een kleine groep boeren" op de snelwegen "onacceptabel" en levensgevaarlijk. "Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook."
"Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten", twittert Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie, "die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken" en roept mensen die bedreigd worden op aangifte te doen.

Defensie

Het ministerie van Defensie laat aan persbureau ANP weten dat er nog geen verzoek is ingediend bij de krijgsmacht om te helpen bij het opruimen van de rommel op de snelweg. Defensie mag dat volgens de wet alleen doen als commerciële partijen daartoe niet in staat zijn, en dat zal na een aanvraag eerst moeten worden afgewogen. "Als er al een verzoek komt, verwacht ik niet dat Defensie erop in kan gaan", aldus een woordvoerder. Als het gaat om het verwijderen van asbest, kan Defensie sowieso niets betekenen, aangezien zij daar de juiste papieren niet voor heeft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl