Bedreiging voorbijgangers met pistool in Coevorden: man krijgt opnieuw tbs

Rechtbank Assen
De rechtbank in Assen © RTV Drenthe/Wolter Klok
Een 34-jarige ex-tbs'er uit Coevorden is voor het bedreigen van willekeurige voorbijgangers met een pistool negen maanden cel en tbs met voorwaarden opgelegd. De man heeft in het verleden al eens tbs gehad.
De man zwaaide vorig jaar in november in zijn woonplaats op straat met een omgebouwd pistool. Drie mensen confronteerde hij met het wapen. Daarbij riep hij: "Ik pak je nog wel". De derde persoon kreeg ook nog een klap tegen zijn achterhoofd. Dat is mishandeling, vindt de rechter.
Op basis van camerabeelden en zijn signalement werd de man kort daarna in het centrum van Coevorden aangehouden op een gestolen scooter, met het pistool op zak. De diefstal zelf is volgens de rechter niet bewezen, maar wel het in het bezit hebben van gestolen goed (heling) en een verboden wapen.

Geen gedwongen verpleging

De man had in die periode veel drank gehad en was ook nachtenlang achtereen wakker gebleven. Hij was even 'de weg kwijt'. De daden kunnen hem door de psychische en antisociale stoornissen in verminderde mate worden aangerekend. De man is verslaafd aan drugs en alcohol.
Met deze nieuwe tbs-maatregel moet hij opnieuw een stevige behandeling ondergaan, maar zonder een gedwongen verpleging. Houdt de man zich niet aan de voorwaarden, dan verdwijnt hij alsnog de tbs-kliniek in. Hij moet één van de slachtoffers 2500 euro aan schade betalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl