Man doet aangifte tegen afvaldumpers na botsing in Meppel

Ongeluk A32 woensdag
Het ongeluk op de A32 bij Meppel © Rijkswaterstaat
De automobilist die woensdag op een snelwegblokkade bij Meppel botste, heeft aangifte gedaan tegen de afvaldumpers. De man reed op de toerit naar de A32 op een stapel hooibalen met puin. Zijn auto raakte total loss.
"In de hooibalen zaten balken, dus de impact was echt heel groot. Het is een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen", zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra. "De automobilist heeft inmiddels aangifte gedaan. Dat nemen wij mee in ons onderzoek naar wie dit heeft gedaan. Maar ook onderzoeken we of andere mensen daarbij hebben geholpen."

Meerdere ongelukken

De afgelopen dagen ontstonden meerdere ongelukken door blokkades van actievoerders. Op de A7 ter hoogte van Midwolde kon de bestuurder van een personenauto een dumping van onder meer autobanden niet meer ontwijken. Op dezelfde snelweg bij Frieschepalen botste een voertuig op gedumpt afval. De voertuigen liepen aanzienlijke schade op. De bestuurders bleven in alle gevallen ongedeerd.
De politie begon gisteren een groot onderzoek naar de mensen die de blokkades in Noord-Nederland hebben opgeworpen. "Personen die afval dumpen, nemen bewust het risico dat weggebruikers mogelijk levensgevaarlijk gewond raken. Dat heeft verregaande consequenties", aldus politiewoordvoerder Damstra. "We zijn op dit moment dringend op zoek naar getuigen, maar ook naar beelden van camera's en dashcams."

Volop bezig

Damstra kan niet zeggen hoelang het onderzoek in beslag gaat nemen. "We zijn er nu volop mee bezig. We hebben al sporenonderzoek gedaan, er zijn kentekens genoteerd en we hebben met getuigen gesproken, dus het is niet zo dat we helemaal op nul beginnen. Maar we zijn nu echt op zoek naar concrete informatie die mensen nog niet met ons gedeeld hebben. We hopen natuurlijk zo snel mogelijk te kunnen achterhalen wie er verantwoordelijk zijn voor de dumpingen."
OM gaat verkeerscamera's gebruiken
De politie en het Openbaar Ministerie gaan de beelden van de snelwegcamera's van Rijkswaterstaat gebruiken voor onderzoek naar ernstige strafbare feiten die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. "Zoals onlangs de acties en demonstraties op snelwegen", meldt het OM Oost-Nederland.
Rijkswaterstaat meldde eerder dat de beelden niet opgeslagen worden. Het OM Oost-Nederland meldt nu dat het in samenwerking van de politie en Rijkswaterstaat "thans mogelijk is gemaakt" beelden veilig te stellen. "Deze beelden kunnen (achteraf) gebruikt worden voor de vaststelling van strafbare feiten en de opsporing daarvan."
Het is onbekend hoe het nu alsnog mogelijk is gemaakt om de beelden te gebruiken. Ook is onduidelijk of de beelden van de acties van afgelopen dagen gebruikt kunnen worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.