Asielopvang in Veenhuizen twee dagen later klaar dan gehoopt

Groot Bankenbosch bijna klaar voor vluchtelingen
De bedden staan er, maar de asielzoekers arriveren woensdag © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
De bedden staan er, maar Groot Bankenbosch is nog niet klaar om maximaal 140 vluchtelingen op te vangen. Niet vandaag, maar aanstaande woensdagmiddag wordt de eerste bus verwacht. Veenhuizen zal voor bijna twee maanden onderdak bieden aan asielzoekers.
"Hier word je niet vrolijk van hè?" Wethouder Alex Wekema kijkt fronsend de Veenhuizer gymzaal in. Groot Bankenbosch, vroeger een complex voor jeugdige gedetineerden, wordt in enkele dagen omgetoverd tot tijdelijke opvang voor vluchtelingen. De situatie in Ter Apel is nijpend en in het gevangenisdorp kunnen asielzoekers tenminste binnen slapen. Maar nee, heel aantrekkelijk zien de blauwe stapelbedden er niet uit.

Voornamelijk mannen

Vooral de beperkte ruimte tussen de bedden valt op. "Er moet minstens 60 centimeter tussen de bedden zitten", zegt projectleider Bertus Reinders. "Maar het liefst houden we nog iets meer ruimte aan. Dat voorkomt onderlinge ergernissen."
In Veenhuizen kunnen maximaal 140 vluchtelingen terecht, maar de gemeente mikt eerst op 120. Om het behapbaar en overzichtelijk te houden. "Er komen voornamelijk mannen", weet wethouder Wekema van de gemeente Noordenveld te vertellen. "Geen kinderen. Mochten er nog vrouwen komen, dan krijgen die een aparte slaapruimte."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Groot Bankenbosch 2
De inrichting van Groot Bankenbosch is nog gaande © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Ongediertebestrijding

Terwijl een verhuisbedrijf telkens met beddenbodems in- en uitloopt, wijst Reinders op leidingen die buiten in de zon liggen. "Er moet nog wat sanitair worden aangesloten en naar de brandveiligheid wordt nu samen met de brandweer gekeken. Tegen dat soort dingen lopen we nu nog aan."
Wekema vertelt dat er zelfs nog naar ongediertebestrijding moest worden gekeken. Het leidde ertoe dat de streefdatum van 1 augustus niet gehaald kon worden. "Hoe graag we dat ook hadden gewild", verzucht Reinders.

Woensdag moet het klaar zijn

Momenteel is een zoektocht gaande naar personeel voor de locatie. Zowel locatiemanagers als -medewerkers zijn hard nodig. Dat loopt nog niet storm, zegt Reinders. "We hebben vandaag wel een paar mensen gehad om te praten, maar ook hier ligt het personeel niet voor het oprapen. Het Rode Kruis regelt de medewerkers."
Een harde garantie dat woensdagmiddag de locatie in Veenhuizen helemaal klaar is voor vluchtelingen, kan Reinders niet geven. "Maar dat is wel ons streven."
Morgenavond zal er een bijeenkomst met omwonenden worden georganiseerd om hen, net als vorige week dinsdag, op de hoogte te brengen van de laatste stand van zaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl