'Aantal patiëntenstops ziekenhuizen moet omlaag'

Het WZA in Assen en de Treant ziekenhuizen in Drenthe hebben wel eens patiëntenstop gehad.
(Rechten:RTV Drenthe/Simone Oosterbaan)
Het WZA in Assen en de Treant ziekenhuizen in Drenthe hebben wel eens patiëntenstop gehad. (Rechten:RTV Drenthe/Simone Oosterbaan)
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen laat weten dit jaar tot nu toe negen keer een patiëntenstop op de spoedeisende hulp te hebben ingelast.
"Die cijfers zijn gelijk aan vorig jaar", laat Ada Spronk weten. Spronk is Zorgmanager Acute Zorg in het Asser ziekenhuis.
"Alle patiëntenstops worden gemeld bij de meldkamer. Zij zetten het door naar het bureau 'Acute Zorg Noord-Nederland'. Dat bureau houdt in de gaten of de capaciteit over de ziekenhuizen in Drenthe goed verdeeld blijft."
Ze reageert op het artikel in het NRC, waarin beschreven wordt dat ziekenhuizen steeds vaker een patiëntenstop inlassen.

Zorgplicht

In de praktijk zou het kunnen dat alle ziekenhuizen tegelijk een zogenaamde 'time-out' inlassen. "Let wel", benadrukt Pronk, "patiënten met levensbedreigende aandoeningen worden altijd geholpen. Daarin neemt elk ziekenhuis zijn verantwoordelijkheid, dat is onze zorgplicht."
Spronk laat verder weten dat ze vindt dat de hoeveelheid time-outs omlaag moet. "Daarom zijn we in goed overleg met verschillende partijen, zoals andere ziekenhuizen en de UMCG Ambulancezorg. Want de kwaliteit van de zorg moet in de hele regio op niveau blijven."
Overigens kent het WZA geen personeelstekort op de afdeling SEH. "Dat is bij ons niet de reden voor een time-out. De reden is een groot aanbod aan patiënten."

Geen stops in het Diaconnessenhuis Meppel

Het Isala Diaconnessenhuis in Meppel laat weten dat zij dit jaar nog geen patiëntenstop gehad hebben. Vorig jaar is het een keer voorgevallen. Levensbedreigende situaties hebben zich niet voorgedaan. "Wij verwijzen mensen door naar aard van de aandoening. In Zwolle hebben we een traumacentrum voor alle complexe, levensbedreigende aandoeningen", laat Monique de Haan van het ziekenhuis weten.

Treant ziekenhuizen

Woordvoerder Stefan Wesselink van de Treant zorggroep vertelt dat de zorggroep geen cijfers bijhoudt over patiëntenstops op de SEH's van het Bethesda Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen. "Ook bij ons komt het voor. De reden daarvoor kan een groot aanbod van patiënten of personeelstekort zijn."
Het openhouden van de SEH is een actueel item voor de Treant locaties in Hoogeveen en Stadskanaal. Daar worden de afdelingen spoedeisende hulp gesloten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.