Rechtszaak No Surrender-topman Henk Kuipers week uitgesteld

De rechtszaak tegen No Surrender-boegbeeld Henk Kuipers is uitgesteld tot dinsdag 25 juni. De advocaat van Kuipers - Roy van der Wal - zit ziek in Thailand. Door het aanhouden van de zaak, kan de advocaat zijn cliënt volgende week alsnog bijstaan.
Vijf mannen, onder wie Henk Kuipers en Klaas Otto moeten de komende dagen voor de rechter verschijnen. Vier van de vijf mannen wordt het geven van leiding aan een criminele organisatie verweten. Een aantal verdachten staat verder terecht voor (poging) afpersing, mishandeling, valsheid in geschrifte en diefstal met geweld.

Langlopend onderzoek

De zaak is het slotstuk van een langlopend onderzoek tegen de motorclub. Belangrijk bewijs werd vergaard door afluisterapparatuur te plaatsen in het clubhuis van de motorclub in Emmen. Uit de opnames blijkt dat er op grote schaal wordt gehandeld in drugs en dat geweld de boventoon voert binnen de club. Begin 2017 werd er een inval gedaan bij de motorclub. Daarna werd het clubhuis op last van de gemeente Emmen afgebroken.
“We hebben bewijs vergaard, onder andere door afluisterapparatuur in het clubgebouw, dat klopt. Daar op zijn geluiden te horen van iemand die het slachtoffer wordt van een ‘bad standing’ zoals wij dat geïnterpreteerd hebben. Diegene wordt ernstig mishandeld. Die geluidsfragmenten zijn ook in Opsporing Verzocht te horen geweest en dat heeft uiteindelijk in een aangifte geresulteerd van die bewuste persoon“, zegt persofficier Sierd Eijzenga.

'Angst voor represailles'

De club is volgens het OM een broeinest van criminaliteit dat moeilijk is aan te pakken. Ook nu ligt er maar één aangifte tegen te club.
“Het is een heel lastig onderzoek gebleken omdat het merendeel van de slachtoffers geen aangifte wilde doen. Toch uit angst voor represailles van uit de club, want dat werd echt wel bijgezet met bedreigingen van geweld, geweld en afpersingen”, aldus Eijzenga.
“Dat werd ook echt wel gezien als een bron van inkomsten", gaat hij verder. "Als je in een ‘bad standing’ terechtkwam, werd je afgeperst en moest je geld betalen.”

Oproep politie

De politie deed eind 2017 een oproep aan slachtoffers om zich te melden bij de politie. Uiteindelijk heeft maar een persoon daar gehoor aan gegeven.
“Het is toch een tamelijk hechte, dichte organisatie en dan is het toch heel lastig om bij de kern van zo’n club te komen. Zeker als aangiftes uitblijven. Want daar moet je het uiteindelijk wel van hebben om zo’n zaak rond te kunnen krijgen”, aldus Eijzenga.

Verbod No Surrender

Het Openbaar Ministerie is ook een civiele zaak tegen de motorclub gestart om een verbod te krijgen op de club. Anderhalve week geleden gaf de rechtbank in Assen het OM gelijk en stelde een verbod in. De motorclub ging hier meteen tegen in beroep waardoor het verbod nog niet van kracht is.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.