Drentse gedupeerden gaswinning wachten twee keer zo lang op schadeafhandeling

Bij ongeveer honderd Drentse schademelders komt binnenkort een brief van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) door de bus. Daarin staat dat het besluit voor de afhandeling van hun schade maximaal vijftien maanden later komt.
In totaal stuurt TCMG, die de schadeafhandelingen overnam van Centrum Veilig Wonen, aan 5.400 schademelders een brief over de vertraging. De beslistermijn was al vijftien maanden. Het totaal komt daarmee op dertig maanden beslistijd onder TCMG.

Gedupeerden van de aardbevingen wachten onder TCMG nu dus 2,5 jaar op de afhandeling van hun schade. TCMG noemt de mededeling ‘een vervelende boodschap die mogelijk voor extra onzekerheid zorgt’.

In de brief staat ook dat de schademelders volgende maand duidelijkheid krijgen over de zogenoemde stuwmeerregeling om schades snel af te handelen. Een schademelder kan dan eenmalig akkoord gaan met een schadevergoeding, zonder dat daar een inspectie aan vooraf gaat.  


In Drenthe komen de meeste schademeldingen uit de gemeente Tynaarlo (400). Ook in Noordenveld (123) en Aa en Hunze (121) zijn meer dan honderd schademelders.