Borger-Odoorn past plannen en vergunningen zonne-energieparken aan

De gemeente Borger-Odoorn zegde woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State toe om de bestemmingsplannen en de vergunningen voor een zevental zonne-energieparken aan te passen. Dat wil ze zo mogelijk voor het zomerreces van de gemeenteraad doen.
De aanpassingen zijn nodig om tegemoet te komen aan de zorgen van ASTRON, die de LOFAR-radiotelescopen in Westerbork beheert. 

Convenant
De gemeenteraad van Borger-Odoorn heeft vergunningen verleend voor het bouwen van zeven zonne-energieparken. ASTRON eiste een aantal aanvullende maatregelen om verstoring van de radiotelescoopmetingen te voorkomen. Zoals een betere isolatie van de omvormers van gelijk- naar wisselstroom.

Sinds kort ligt er een convenant, waarin de initiatiefnemers van de zonneparken, ASTRON en de gemeente nadere afspraken hebben vastgelegd. Alleen moeten die nog in de bestemmingsplannen en de vergunningen worden opgenomen.

Complexe wijzigingen
Tijdens de rechtszaak vroegen alle partijen of de Raad van State zelf de recente afspraken in de bestemmingsplannen en de vergunningen wilde verwerken. Maar dat zag de rechter door de complexiteit van de wijzigingen niet erg zitten. “Dat gaat veel verder dan het aanpassen van een enkel regeltje.”
Deel dit artikel: