Engelstalige kerkdiensten in Emmen: 'Het is niet perfect, maar ik ben beter dan Van Gaal'

Pastoor Stiekema oefent in Engels
Pastoor Stiekema oefent zijn tekst in het Engels © ZO34!/Benthe Bronkhorst
Hij is nog een beetje zenuwachtig, maar toch heeft pastoor Stiekema er alle vertrouwen in. Zijn kerk, de H. Pauluskerk in Emmen, gaat vanaf vanavond één keer per week een Engelstalige dienst aanbieden. "Dat vond ik voor een eerste keer niet slecht", zegt hij nadat hij de tekst een keer oefent in een nu nog lege kerk.
Het is de eerste kerk in Emmen waar missen of vieringen in een andere taal worden aangeboden. "Ik durf zelfs in Drenthe te zeggen", aldus de pastoor. Hij loopt al een tijd met het idee rond, maar na een email van een kerkganger zette hij het definitief in werking.
De pastoor vertelt over het belang van de buitenlandse dienst en oefent alvast de tekst:
Kerkdiensten in het Engels
"Iedereen gaat aan mij kunnen horen dat ik Nederlander ben, maar ik ben wel beter dan Van Gaal", lacht de pastoor. Het gaat volgens hem niet om de uitspraak, maar om het aanbieden. "In Emmen wonen veel mensen die geen Nederlands spreken." Hij doelt hierbij niet alleen op vaste inwoners, maar ook op vluchtelingen en buitenlandse studenten. "Als zij nu naar de kerk willen verstaan ze het niet. Ik hoop daar nu verandering in te kunnen brengen."
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Engelstalige bijbel
De teksten worden in het Engels voorgedragen © ZO34!/Benthe Bronkhorst
Het idee komt niet van de pastoor. "Een tijdje terug kreeg ik een mail van iemand of er ook in het Engels diensten werden aangeboden." Sindsdien heeft hij werk gemaakt van de Engelse missen. "Je maakt die beslissing niet alleen, maar met meerdere mensen binnen de parochie."
Daarnaast meldde zich vorige week een buitenlandse student bij de pastoor. "Hij komt uit Polen en studeert na de zomer in Emmen. Ook hij wilde weten of hij iets kon volgen." Volgens de pastoor zijn het mooie voorbeelden van het feit dat er genoeg vraag is naar anderstaligen kerkdiensten.

Geen volle kerk

Toch verwacht Stiekema vanavond niet meteen een tot de nok gevulde kerk. "De aantallen interesseren me niet heel veel", bekent hij. "Ik weet dat er animo is bij een paar mensen en dat is voor mij genoeg om te beginnen." Of de diensten later een groter succes zullen worden? Daar is hij wel van overtuigd. "We willen er als parochie voor iedereen zijn en ik denk dat dat in de loop der tijd goed gaat komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl