Aantal dode ooievaars door vogelgriep bij De Lokkerij loopt op

dode ooievaars
Dode ooievaars bij De Lokkerij © RTV Oost
Twee weken geleden telde ooievaarsstation De Lokkerij in De Schiphorst nog 15 dode ooievaars door vogelgriep. Inmiddels staat de teller al op zo'n veertig. Eigenaar Frits Koopman wordt er moedeloos van.
"In al die jaren heb ik dit nog nooit meegemaakt", zegt Koopman. "Vogelgriep is er al heel wat jaren, maar ik heb nog niet eerder gezien dat ooievaars zo hard worden getroffen." Voor De Lokkerij begonnen de problemen op 2 juli. "Toen kwam er een ooievaar van buitenaf die duidelijk ziek was. Daarna viel de een na de ander om".

'Dit jaar niet meer open'

Volgens Koopman gaat het zowel om ooievaars van De Lokkerij als vogels van buitenaf. De Lokkerij houdt vanwege de vogelgriepbesmetting de deuren dicht voor publiek. "Ik verwacht eigenlijk dit jaar niet meer open te gaan. Normaal zijn we vanaf september dicht vanwege de trektijd. We zitten inmiddels al in augustus en de situatie is nog zo heftig. We zullen de tent dicht moeten houden", aldus Frits Koopman.

'Timing is raar'

Inmiddels zijn er net over de Overijsselse provinciegrens in Dalfsen drie pluimveebedrijven besmet met vogelgriep. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is verbaasd over het moment. "Het is vreemd, want dit hoort eigenlijk niet nu te gebeuren", zegt de voorzitter bij RTV Oost, omdat het seizoen van rondtrekkende ganzen al voorbij is. Dat is juist het moment waarop het risico op besmetting hoog is. "Misschien heeft een van de ooievaars het, want de migratie is er nu niet. De vraag is waar het nu vandaan komt."
Frits Koopman van De Lokkerij ziet het anders. "De ooievaars zijn de slachtoffers, niet de veroorzakers. Er zijn veel meer vogelsoorten getroffen door de vogelgriep, zoals de jan-van-genten en de sterns. Maar de timing nu is inderdaad heel raar, daar snapt niemand wat van."

Inkomsten mislopen

Ondertussen loopt De Lokkerij flink wat inkomsten mis. "We missen de bezoekers", vertelt de eigenaar. "En normaal kunnen mensen jonge ooievaars adopteren, maar dat doen we nu ook niet, want je kunt geen vogel laten adopteren die misschien de volgende dag dood is." Ondertussen lopen de kosten voor de opvang van de dieren wel door en kosten de veiligheidsmaatregelen die genomen worden extra geld. Online is daarom een inzamelingsactie opgezet.

Wat te doen met dode ooievaars?

Ondertussen heeft Frits Koopman van het ooievaarsstation ook nog te maken met mensen die dode ooievaars bij hem brengen. "Dat moeten we niet hebben, want dat zorgt alleen maar voor kans op meer besmettingen. "Als mensen een dode ooievaar langs de openbare weg vinden, meldt het bij de gemeente of provincie. En ligt het dier op een privéterrein, dan zijn mensen er zelf verantwoordelijk voor. Bij De Lokkerij kunnen we daarin niks betekenen. Ze zijn hier zelfs al over het hek gesmeten, dat is riskant voor ons." Koopman waarschuwt nog om de dieren niet aan te raken zonder handschoenen en mondkap.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt dat mensen dode wilde vogels kunnen melden bij het Dutch Wildlife Health Centre of het Landelijk meldpunt voor dierziekten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.