Wulpenkuikens besluipen in een schuiltent

Wulpen broeden van oudsher op heidevelden maar zijn daar tegenwoordig zo goed als verdwenen. Het gaat sowieso niet goed met de wulp. Tussen 1990 en 2015 nam de broedpopulatie met veertig procent af.
Het Kenniscentrum Akkervogels doet daarom onderzoek naar de wulp. Onlangs plakte Henk Jan Ottens zenders op wulpenkuikens om zo te volgen wat er met de jongen gebeurd. Toch is het nu geen kwestie van achterover leunen en het signaal van de zenders uitlezen.

Jongen besluipen
Om de ontwikkeling van de jongen bij te houden, worden de vleugellengte en het gewicht van de wulpenkuikens gemeten. Daarvoor moeten de jongen opnieuw gevangen worden. En dat gaat niet zomaar. Maar Ottens heeft een creatieve oplossing gevonden. Gehuld in een schuiltentje besluipt hij een wulpenkuiken. En het lukt hem om op deze manier het jong te pakken te krijgen.

Kijk mee: zender van wulp in buizerdnest​

In een buizerdnest
Eerder zagen we al dat Ottens in een buizerdnest klom om te checken wat er met een van zijn wulpenkuiken gebeurd is. De zender vond hij terug, het kuiken was inmiddels opgegeten. 

Lees ook: ​Kuikens van de wulp dagelijks opsporen

Lees ook: Bedreigde wulp krijgt antenne tussen de veren

Lees ook: Helft van de gezenderde wulpenkuikens overleeft eerste week
Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: