Wulpenkuikens besluipen in een schuiltent

Wulpen broeden van oudsher op heidevelden maar zijn daar tegenwoordig zo goed als verdwenen. Het gaat sowieso niet goed met de wulp. Tussen 1990 en 2015 nam de broedpopulatie met veertig procent af.
Het Kenniscentrum Akkervogels doet daarom
. Onlangs plakte Henk Jan Ottens zenders op wulpenkuikens om zo te volgen wat er met de jongen gebeurd. Toch is het nu geen kwestie van achterover leunen en het signaal van de zenders uitlezen.

Jongen besluipen

Om de ontwikkeling van de jongen bij te houden, worden de vleugellengte en het gewicht van de wulpenkuikens gemeten. Daarvoor moeten de jongen opnieuw gevangen worden. En dat gaat niet zomaar. Maar Ottens heeft een creatieve oplossing gevonden. Gehuld in een schuiltentje besluipt hij een wulpenkuiken. En het lukt hem om op deze manier het jong te pakken te krijgen.

In een buizerdnest

Eerder zagen we al dat Ottens in een buizerdnest klom om te checken wat er met een van zijn wulpenkuiken gebeurd is. De zender vond hij terug, het kuiken was inmiddels opgegeten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.