Vliegtuigwrak uit 1931 gevonden op vliegveld Eelde

Op vliegveld Eelde zijn wrakstukken van een Pander EC 60 gevonden. Het toestel is in 1931 neergestort. De piloot kwam daarbij om het leven.
De vondst werd gedaan in de grond op het middenterrein van het vliegveld, tussen het platform en de taxibaan. Daar wordt gewerkt aan de aanleg van een zonnepark. Er zijn een motor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen van de Pander teruggevonden.

Afbeelding

De motor van het neergestorte vliegtuig

Volgens vliegveld Eelde gaat het om het toestel van Haijo Hindriks. Hij stortte op 9 juni 1931 met zijn vliegtuig neer op Groningen Airport Eelde en overleed later aan zijn verwondingen.

Afbeelding

Het krantenbericht over de crash

De Pander met de registratie PH-AEV werd vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Tijdens een inval in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hangar vernietigd, waarna de wrakdelen in een bomkrater zijn gestort. 

Afbeelding

De resten van de Pander in de hangar

De opgegraven restanten van het vliegtuig zijn geschonken aan luchtvaart- en themapark Aviodrome in Lelystad. Raymond Oostergo van Aviodrome is blij met de schenking. ‘’De komst van deze Pander EC 60 is een zeer welkome uitbreiding van onze collectie. Het verhaal achter dit unieke vliegtuig, gebouwd in 1929, maakt het een unieke schenking.”
Deel dit artikel: