Grote oogst gloort voor wijnboeren: 'Ranken staan er goed bij'

Door het droge en warme weer lijkt 2022 de boeken in te gaan als een goed Nederlands wijnjaar. Als de huidige omstandigheden nog zo'n twee maanden worden doorgetrokken, gloort voor de wijnboeren een grote oogst. Ook wijnboer Peter Pels uit Havelte wordt enthousiast van zijn volle wijnranken.
"Het klopt tot nu toe allemaal precies. Als het zo doorgaat, wordt het top. De zon doet zijn werk en afgelopen weekend hebben we nog wat regen gehad", zegt Pels over het ideale scenario voor zijn wijndruiven. "De ranken staan er goed bij. Het is heerlijk om in de wijngaard te staan."
Pels zette in 2005, samen met zijn vrouw Winie, de eerste wijnplanten in de grond. Het gaat om rassen die speciaal zijn ontwikkeld voor het klimaat in Nederland. Inmiddels produceren zij op Wijngoed Havelte gemiddeld zo'n 1500 tot 2000 flessen wijn per jaar.
Topjaar
Als het zomerse weer aanblijft, hoeft Pels zich over de productie van dit jaar geen zorgen te maken. "Het begint een beetje te lijken op 2018 en 2019. Dat waren ook heel mooie wijnjaren. 2018 was voor ons helemaal nieuw. Volgens mij begon de zon toen in mei te schijnen en hield dat weer pas eind september op. Echt een topjaar."
Dat kan volgens Pels niet worden gezegd over 2021. "Vorig jaar was het koud en nat. Toen hadden we veel last van schimmels, dat komt niet ten goede aan de wijndruif. Die schimmels zijn er dit jaar gelukkig niet door het droge weer. We krijgen nu juist heel mooie suikers in de druiven en de zuren nemen ook af, dat is een mooie combinatie."
"In 2021 hadden we uiteindelijk een kleine oogst. Als het koud is, haal je meer druiven van de wijnranken af, zodat de kwaliteit naar een beperkt aantal druiven kan gaan. Als het mooi weer blijft, kunnen alle druiven zich goed voeden. Dan kan je wat meer trossen laten hangen en heb je dus een grotere oogst."
Bekijk hieronder de video over de wijnboer uit Havelte:
Grote oogst lonkt voor wijnboeren: 'Ranken staan er goed bij'
Vernevelingsinstallatie
Naast schimmels heeft Pels zich dit jaar evenmin druk hoeven te maken over nachtvorst. "In andere jaren moet ik er tussen half april en half mei toch wel zeven of acht keer 's nachts uit. Dat was dit voorjaar maar twee keer. Dan zet ik de vernevelingsinstallatie aan, maar dat was dit jaar eigenlijk meer preventief."
Tot enkele jaren geleden was het beregenen van zijn druiven nog een groot karwei voor Pels. "Dat deed ik gewoon zelf op m'n trekkertje. Dan ging ik er 's nachts uit om rondjes te rijden door de wijngaard. Ik kan je vertellen: als je dat acht nachten achter elkaar doet, dan heb je het wel gehad."
Pels verwacht dit jaar in de eerste weken van oktober te kunnen oogsten. En dus hoopt hij op nog twee zomerse maanden voor zijn druiven. "Ik zeg altijd gekscherend: we zijn pas blij als de wijn in de fles zit. Als er volgende week een hagelbui komt, kan alles weg zijn. Zo betrekkelijk is het allemaal in de natuur en dus ook in de wijnbouw."
