Oude pullebok is drijvende kracht achter theaterstuk over moord bij Zwarte Gat

De pullebok wordt uit het water gehaald bij de Veenesluis
De pullebok wordt uit het water gehaald bij de Veenesluis © RTV Drenthe
Elk dorp heeft z'n eigen verhalen en legendes. Zo ook Zuidwolde. Ruim 140 jaar geleden werd in de buurt van veenplas Het Zwarte Gat een gruwelijke moord gepleegd. Die op het dienstmeisje Mina koes. Toen, in 1881, al schokkend, maar nog altijd zingt het verhaal letterlijk en figuurlijk rond.
Voor de werkgroep theaterstuk Mina Koes reden om met een voorstelling in het natuurgebied te komen. "Want het verhaal is altijd blijven leven", vertelt Boudewijn Bakker, voorzitter van de werkgroep.

Liederen op de kermis

Hij vertelt over een lied dat in de tijd na de moord is gemaakt. "Dat werd gezongen op braderieën en kermissen in de buurt. Het is echt altijd blijven hangen in Zuidwolde", aldus Bakker.
Mina Koes liep op de bewuste zondag door het natuurgebied richting de Tippe, de plek waar haar ouders woonden. Ze wilde het door haar verdiende geld, zo'n 35 cent, naar hen toebrengen omdat ze arm en ziek waren.

Doorgesneden hals

"Halverwege kwam ze Remmelt van der Hulst tegen. Daar had ze ooit een beetje mee gescharreld", vertelt Bakker. Van der Hulst was een landarbeider die flink aan de drank zat en ook meer zocht achter het scharrelen met Koes. Maar dat zag zij anders.
"Hij wilde haar geld hebben. Maar Mina waarschuwde hem dat als hij haar iets aan zou doen, dat hij er last van zou krijgen. Uiteindelijk sneed hij haar keel door, heeft haar geld en andere bezittingen afgepakt en is er vandoor gegaan", maakt Bakker het verhaal af.
De werkgroep is druk bezig met het voorbereiden op het theaterstuk:
Oude pullebok drijvende kracht achter theaterstuk moord van Mina Koes

Pullebok voor gevulde koeken

Het theaterstuk over de moord op Mina Koes speelt zich af in het natuurgebied waar het ruim 140 jaar geleden zo gruwelijk misging voor het dienstmeisje. Naast tientallen vrijwilligers die de voorstelling creatief ondersteunen, staat ook een oude pullebok centraal. De boot werd uit de Veenesluis bij Geeuwenbrug getakeld en richting het natuurgebied bij Zuidwolde vervoerd.
"De bedoeling is dat daar het orkest op komt te spelen", wijst Jan Rozema van de werkgroep Mina Koes naar de pullebok. "Die gaat in het water van de Egge heen en weer varen tijdens de voorstelling."
"Waarom deze boot? Omdat deze boot nog enigszins oorspronkelijk is", legt Rozema uit. "Het theaterstuk speelt zich rond 1880 af, dus we wilden graag een beetje een boot uit die tijd vinden", aldus het lid van de werkgroep. Na een flinke zoektocht kwamen ze uit bij de pullebok die bij de sluis lag en via de provincie Drenthe kreeg de werkgroep toestemming om de boot te gebruiken. "En dat kost ons verder niks. Ja, een pak gevulde koeken", lacht Rozema terwijl hij begint met uitdelen.

Heden en verleden

Na wat takelwerk komt de oude boot op de plek van bestemming aan. Klaar om de acht muzikanten die er tijdens de voorstelling op staan in en uit het decor te varen. "Tijdens de voorstelling gaan we terug naar 1881, maar we blijven ook in 2022. Je ziet een jong stelletje lopen, en zij voelen hier iets in de natuur. Dan komt er een man langs en dat blijkt Remmelt van der Hulst te zijn in zijn oude gedaante. En dan gaan we steeds terug tussen heden en verleden", vertelt Bakker over de voorstelling.
Dat het verhaal springlevend is, blijkt wel uit de kaartverkoop: alle voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht. "We hebben op 17 augustus nog wel een try-out, daar zijn nog een paar kaarten voor, maar ook niet meer heel veel", aldus een tevreden Bakker.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.