Van plek elf naar één: de glorieuze inhaalrace van Rossi in 2007

Fans van Valentino Rossi herinneren zich de TT van 2007 vast nog wel. De dan 28-jarige Italiaan wint de race op zeer overtuigende wijze.
Die overwinning komt eigenlijk behoorlijk onverwacht. Rossi heeft tot dan toe dat jaar alleen de GP's van Spanje en Italië gewonnen. Casey Stoner is heer en meester en heeft op dat moment al vijf races gewonnen.

In Assen lijkt het er ook niet op dat Rossi er met de winst vandoor zal gaan. Stoner is tijdens de training en kwalificatie veel sneller op zijn Ducati. Rossi start vanaf de elfde positie. Meteen na de start neemt Stoner ook het initiatief en rijdt verreweg het grootste deel van de race soeverein aan kop.

Rossi slaat toe
Stoner is op weg naar zijn zesde zege van dat jaar, als ineens de virtuoze rijstijl van de Italiaan boven komt drijven. Rossi stoomt op. The Doctor haalt op z'n Yamaha de een na de ander in. De Italiaan is op jacht naar de winst. Eerst rijdt hij de Honda-rijders Nicky Hayden en Dani Pedrosa uit het wiel en duikt dan op achter Stoner.

Rossi valt aan, maar Stoner verdedigt goed. Met nog vier ronden te gaan slaat de publiekslieveling in Assen toe. In de Geert Timmer-bocht zet hij zijn machine naast die van Stoner en gaat hem voorbij. Het lukt Stoner niet meer om de koppositie te heroveren. Rossi wint zijn zesde TT. Later dat seizoen komt er nog maar één overwinning bij, in Portugal. Stoner is in het wereldklassement oppermachtig en wordt kampioen.

Tekst gaat verder onder de foto
Afbeelding

Valentino Rossi juicht op zijn Yamaha-motor na het winnen van de 77e TT (foto: ANP / Vincent Jannink)

MotoGP-game
Deze legendarische TT-editie zit overigens ook in de nieuwe MotoGP-game voor onder meer de Playstation en de Xbox. De makers van het spel hebben naast het huidige seizoen ook historische races, circuits en coureurs toegevoegd.

Lees ook:
Kun jij je de TT van 1986 nog herinneren?
Nieuw circuit, rennersstaking en zinderende race: de TT van 1955 was bijzonder
Word lid van onze TT-Facebookgroep!
Van de Lagemaat krijgt opnieuw wildcard voor TT
Laatste voorbereidingen voor de TT: ‘Het is meer feestvieren dan dat je echt wat doet’
In beeld: de TT door de jaren heen
- Negen jaar na dato: Jasper Iwema laat publiek dromen van TT-succes

TTDrenthe.nl is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.
Deel dit artikel: