Een op acht Nederlanders met corona houdt langdurige klachten

long covid onderzoek
Jan van Hoek heeft long covid en deed mee aan het onderzoek van het UMCG © UMCG
Zo'n één op de acht Nederlanders heeft te maken met langdurige klachten na een coronabesmetting, ook wel long covid genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.
"In de literatuur werden veel hogere getallen genoemd, dus wat dat aangaat kan je zeggen dat het een verrassing was. Maar ik vind het best veel", reageert hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen tegenover RTV Noord. "Het zijn ontzettend veel mensen die covid hebben gehad. Niet al die mensen worden in hun dagelijks leven ernstig beperkt door de long covid, maar een deel van hen wordt dat wel en die mensen wil je een antwoord bieden vanuit de gezondheidszorg."

Pijn op de borst, vermoeidheid, spierpijn

Voor het onderzoek gebruikte Rosmalen data van 13.000 deelnemers. "We hebben gekeken bij hoeveel deelnemers klachten zijn ontstaan of zijn verergerd na corona, vergeleken met hoe ze zich voelden voor corona."
Wat blijkt is dat een op de acht mensen in de maanden na hun besmetting klachten heeft als pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.

Geen corona

Onderzoekers vergeleken de klachten ook met de gezondheid van mensen die geen corona hadden in die periode. "Zo konden we rekening houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken", vertelt Rosmalen. "Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar."
Die vergelijking met gezonde mensen maakt het onderzoek uniek, aldus Rosmalen. "Als je naar mensen zonder covid kijkt, heb je ook 9 procent van de mensen die aan de definitie voldoen van nieuwe of verergerde klachten. Dus dat moet je met elkaar verrekenen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.