Regionale omroepen definitief te zien op nieuw net NPO Regio

Het derde net van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat in de toekomst veranderen van NPO 3 naar NPO Regio. Regionale omroepen, zoals RTV Drenthe, krijgen mogelijk zendtijd op dit nieuwe televisienet.
Een week geleden lekte al uit dat de NPO op de schop gaat. Op alle netten van de NPO zal tot 20.00 uur geen reclame meer te zien zijn. De regionale zenders krijgen een eigen plek op het oude NPO 3.

Meer bereik voor regio
Door de aanpassingen moeten regionale zenders een groter bereik krijgen. Het reclamevrij maken van de Publieke Omroep tot 20.00 uur moet ervoor zorgen dat kinderen minder aan reclame zullen worden blootgesteld. Ook zijn de inkomsten uit tv-reclame sterk teruggelopen.

Volgens een brief van minister Arie Slob van Media aan de Tweede Kamer wil het kabinet dat lokale, regionale en landelijke omroepen elkaar beter gaan versterken. Om regionale omroepen toestemming te geven om hun aanbod beschikbaar te stellen aan de landelijke publieke omroep, zal er een wetswijziging plaats moeten vinden. 

Televisie voor kinderen verplaatst
Kinderprogramma's die nu nog op NPO 3 worden uitgezonden, zullen volgens Slob een passende plek krijgen binnen de publieke omroep. Dat geldt ook voor experimentele televisieprogramma's die op hetzelfde net te zien zijn.
Deel dit artikel: