Hoopvolle reacties op long-covid-onderzoek: 'We zijn hard toe aan een behandeling'

20220805 Ben van Omme
Ambulancebroeder Ben van Omme © RTV Drenthe / Steven Ophoff
"De long-covid is nog steeds aanwezig natuurlijk", begint Ben van Omme desgevraagd over zijn gezondheid. "Bij mij is het probleem in de spieren gaan zitten. Met name de been- en armspieren die onvoldoende werken. Ik kan slecht lopen en nog slechter staan."
Emmenaar Van Omme was een van de eersten in Nederland die een coronabesmetting opliep. Als ambulancebroeder stond hij aan het begin van de pandemie voorop bij de behandeling van coronapatiënten.
Iets verderop in Emmen woont Claudia Ester, als verpleegster op de corona-afdeling in het ziekenhuis in Zwolle liep ook zij al in april 2020 corona op. "Eigenlijk is er het laatste jaar weinig veranderd", zegt Ester. "Mijn conditie en mijn lichamelijke klachten, die blijven allemaal hetzelfde. Ik kom gewoon niet meer vooruit."

Vele vormen

Zowel Van Omme als Ester hebben het post-covidsyndroom, ook wel bekend als long-covid. Long staat hierbij voor het Engelse woord voor langdurig. Het is een aandoening die vele vormen kent, maar vaak gepaard gaat met vermoeidheid, benauwdheid en concentratieproblemen. Het syndroom kan weken, maanden of zelfs jaren aanhouden en een behandeling bestaat nog niet.
Van Omme en Ester vertellen over long-covid:
Hoopvolle reacties op long-covid-onderzoek
Uit onderzoek van het UMCG volgt dat 12,7 procent van alle coronapatiënten daar long-covid aan overhoudt. Dat blijkt uit de data van het Lifelines-project. Sinds 2006 volgt het UMCG duizenden mensen uit Noord-Nederland. Bijzonder aan dit onderzoek is dat van long-covidpatiënten ook gegevens bekend zijn van voor hun coronabesmetting.

Investeren

Het onderzoek geeft long-covidpatiënten een klein beetje erkenning, denkt Ester. "Zo van 'oké, het is er'. We hopen dat dit ook het kabinet enigszins wakker schudt dat zij meer gaat investeren in onderzoek naar long-covid." Dat gevoel deelt Ester met Van Omme. "Het mooiste vond ik dat nu herkend en erkend wordt dat long-covid of post-covidsyndroom geen psychische ziekte is maar een somatische ziekte", zegt hij.
"Ik hoop dat nu het ministerie hiernaar gaat kijken en de koers wat gewijzigd gaat worden." Van Omme doelt daarbij op onderzoek naar een behandeling. "Dan hoop ik dat we naast onderzoek ook een stukje behandeling kunnen krijgen. Daar zijn we hard aan toe. En niet alleen maar het vaststellen van psychosomatische problematiek. Dat zijn van die vragenlijsten waar je als patiënt onder bedolven wordt."
20220805 Claudia Ester
Claudia Ester in haar tuin in Emmen © RTV Drenthe / Steven Ophoff

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.