Schone manen en gekamde staart: Shetlandpony's keuren in Assen

De 91-jarige Evert Liewes met een van zijn shetlanders op de keuring in Assen
De 91-jarige Evert Liewes met een van zijn shetlanders op de keuring in Assen © RTV Drenthe / Vera Beuke
Voor de vijftigste keer worden shetlandpony's van Fokvereniging Drenthe Noord onder de loep genomen tijdens de jaarlijkse keuring in Assen. Honderdvijfentachtig shetlanders staan te trappelen om zich aan de jury te laten zien.
In die vijftig jaar heeft de vereniging het ledenaantal zien afnemen. "We hebben gemiddeld veel oude leden", zegt bestuurslid Andries Boer. "Er komt weinig jeugd bij, omdat ze moeilijk een stukje land kunnen krijgen om daar een paar shetlanders te laten lopen."

Gek op shetlanders

Lid van het eerste uur is de 91-jarige Evert Liewes. Hij is van kleins af aan al gek op shetlanders. "Ze zijn heel makkelijk te houden, kunnen in de zomer en in de winter op het land lopen en kinderen zijn er stapelgek op."
Benieuwd waar de jury op let tijdens het keuren? Bekijk dan de onderstaande video
Schone manen en gekamde staart: Shetlandpony's keuren in Assen
In al die jaren heeft Liewes heel veel shetlandpony's gehad. "Ik fokte er ook mee, dus dan krijg je er ook steeds meer. Niet alles kon ik houden, dus ik moest ook pony's verkopen. Die lopen door heel het land en zelfs ook in het buitenland."

Staart en manen wassen

Het is voor Liewes liefhebberij. "Je moet met plezier naar een keuring gaan, dan is het mooi werk." En plezier heeft hij er nog steeds in, want ook vandaag worden zijn pony's weer gekeurd. "Je wordt natuurlijk ouder. Ik heb wel een periode gehad dat ik hier met dertig of veertig shetlanders naartoe ging, maar die tijd is geweest. Ik heb er hier nu acht of negen."
En wie denkt dat de pony's van Liewes al dagen voor de keuring niet meer naar buiten mogen en uitgebreid worden gewassen, heeft het mis. "Ik was alleen de staart en de manen. Verder niet. Ik laat ze ook gewoon in het land lopen. Het zijn natuurdieren."

Prijzen

Het jubileum van de vereniging wordt eind augustus uitgebreid gevierd. Ook al neemt het ledenaantal af, Boer maakt zich geen zorgen over het voortbestaan van de vereniging. "Mocht het echt minder worden dan kunnen we misschien samenvoegen met Fokvereniging Drenthe Zuid."
De prijzenkast van Liewes is inmiddels goed gevuld. Hij werd Nederlands kampioen. "Vorig jaar werd ik hier ook nog kampioen, zelfs erekampioen." Maar hoe hij het vandaag gaat doen, durft hij niet te zeggen. "Je verschilt natuurlijk ook weleens van mening met de jury. Daarom doe ik liever geen voorspelling."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl