Negen maanden cel voor voetbaltrainer uit De Wijk wegens omkoping in de zorg

Voetbaltrainer Leo B. uit De Wijk is veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk.
De rechter acht bewezen dat hij schuldig is aan omkoping in de zorg. Dat meldt RTV Oost.

Straf fors hoger
De opgelegde straf valt fors hoger uit dan de eis van de Officier van Justitie. Die eiste een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

B. (52) was afgelopen seizoen trainer van voetbalclub DESZ uit Zwartsluis. Daar werd hij onlangs op non-actief gezet toen de strafeis bekend werd. Komend seizoen zou B. overstappen naar hoofdklasser Staphorst. Voorzitter Benny Miggels verbond het lot van de trainer aan de uitspraak van de rechtbank.

Drie ton smeergeld
B. (52) verrijkte zich over de rug van een zorginstelling. Hij werd door GGZ Drenthe ingeschakeld om het inkoopproces makkelijker en goedkoper te maken. Een medewerker van de geestelijke gezondheidszorg betaalde hij drie ton smeergeld, zodat hij via de omgekochte medewerker lucratieve opdrachten kreeg van GGZ Drenthe.

Het OM eiste overigens ook dat B. een half miljoen euro terug zou moeten betalen aan GGZ Drenthe wegens 'wederrechtelijk verkregen voordeel', maar daar ging de rechter niet in mee. Ook een ton schadevergoeding aan de organisatie wegens te veel gefactureerde uren hoeft hij niet te betalen.
Meer over dit onderwerp:
De Wijk gemeente De Wolden GGZ Drenthe omkoping
Deel dit artikel: