Spektakel tijdens trekkerslep Coevorden: 'Maanden van tevoren begint het oefenen'

Trekkerslep Coevorden
Trekkerslep Coevorden © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Coevorden maakte zich vandaag op voor de 32ste editie van de plaatselijke trekkerslepwedstrijd, ook wel bekend als trekkertrek of tractor pulling. Volgens de organisatie een toonaangevende wedstrijd, nadat het evenement in 1989 zijn vuurdoop beleefde, met toen nog 80 deelnemers.
Inmiddels heeft de trekkerslepwedstrijd bij Steenwijksmoer meer dan 450 deelnemers, verdeeld over 17 klasses. In totaal slepen 600 trekkers een sleepwagen zo ver mogelijk over de baan. "Hoe verder over de baan, hoe zwaarder die gaat slepen", vertelt organisator Willem Vossebeld over de uitdaging.

Meerdere factoren bepalend

Trekkerslep is niet het recht van de sterkste, benadrukt hij. "Het draait om het overbrengen van kracht. Daarbij komt bandenspanning kijken, maar bijvoorbeeld ook de gewichtsverdeling van de trekker. Een heel spel, waar goed over wordt nagedacht. Deelnemers zijn maanden aan het oefenen."
De trekkers rijden tijdens de wedstrijd over een soort zandbaan. Het is de ondergrond die je ongeveer overhoudt als de graszoden worden verwijderd. Daarnaast moet de baan vochtig blijven. "Daar houd je de baan strak met", aldus Vossebeld.

Genoeg bezoekers

Deze editie trekt trouwens meer publiek dan tijdens voorgaande jaren, merkt hij op. "Mensen willen er na corona graag uit. Deelnemers komen uit het hele land, sommigen slapen in een hotelkamer, maar ik heb ook al een hoop tentjes tussen de trekkers gezien."
Bekijk hier de foto's van de trekkerslepwedstrijd in Coevorden:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl