Proces tegen No Surrender-captain Kuipers mogelijk uitgesteld

Het is nog maar de vraag of het strafproces tegen Henk Kuipers morgen begint. De advocaat van de voormalig No Surrender-captain uit Emmen is ziek en heeft een collega-advocaat laten vragen om uitstel bij de rechtbank in Groningen.
De rechtbank in Groningen bevestigt dat advocaat Roy van der Wal ziek is en niet terug kan vliegen naar Nederland. Van der Wal is al jaren advocaat van Kuipers en wil zijn cliënt zelf verdedigen. 

Twaalf misdrijven
Kuipers wordt verdacht van twaalf strafbare feiten, waaronder afpersingen, diefstallen met geweld en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Hij zat na zijn arrestatie in december 2017 zo'n dertien maanden in voorarrest. In januari dit jaar kwam de Emmenaar (54) vrij.

Andere oud-leiders No Surrender
Tegelijkertijd met Kuipers staat No Surrender-oprichter Klaas Otto (51) uit Bergen op Zoom terecht voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Theo ten V. (55) uit Klazienaveen moet zich ook daarvoor bij de rechter verantwoorden, net als Rico R. (42) uit Aalst. Ten V. moet zich daarnaast ook verantwoorden voor geweldsdelicten. 

Morgen duidelijkheid
Morgenvroeg zal de rechtbank een besluit nemen over uitstel van de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie wil voor die tijd ook niet reageren. Er zijn twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak tegen Kuipers en drie andere verdachten. Morgen zou Kuipers als eerste aan de beurt zijn.
Deel dit artikel: